EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Търговците на скрап пак на протест

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Търговците на скрап пак на протест

mail14:10 | 22.07.2011прегледи 1851 коментарикоментари 0


Около 200 ТИР-а и камиона блокираха движението в района на "Сточна гара" на поредния протест, организиран от Гражданска инициатива на търговците на отпадъци от черни и цветни метали.
"Протестът е срещу внесения законопроект за управление на отпадъците от МОСВ. Това, за което настояваме, е неговото окончателно оттегляне и изработването на нов законопроект, който да разреши съществуващите проблеми в бранша, а не да бъде поредният лобистки закон, в интерес на няколко големи играчи в бранша, свързани с властта", обясни адвокат Иван Груйкин. Според него, нежеланието на депутатите да гласуват закона в ресорната еко - комисия в НС, е плод и на протестите.
Търговците настояват работна група с тяхно участие да изработи нов текст на закона. Те смятат, че е лобистка поправката, която предвижда разполагане на площадки с отпадъци, само в общини с общи устройствени планове. Ако тя все пак бъде приета 2/3 от площадките ще бъдат затворени, защото повечето общини нямат планове.
Иво Георгиев, председател на гражданската инициатива, обясни, че днес на протеста търговците са извели само 10 % от техниката си. "Ще продължаваме да протестираме, докато законопроектът не бъде оттеглен", категоричен бе той. Могат да се очакват протести в цялата страна, блокиране на пътища и др. Георгиев предупреди, че заради промените в закона, пряко засегнати ще бъдат 100 хил. души, които стават 300 хил. с хората, занимаващи се със събиране и предаване на отпадъците.
Асоциацията на металургичната индустрия, чиито членове са потребители на металния скрап, подкрепят исканията на търговците. Изпълнителният директор Политими Паунова счита, че новият закон трябва да създаде възможности за прозрачност и контрол в бранша. "Не искаме да говорим за крадени метали, които трябва да идват в нашите предприятия. При нас входящият контрол за произхода на метала, е много строг", увери тя и добави, че е необходима държавна политика за пълно оползотворяване на суровините. Паунова опроверга твърденията, че контролът е невъзможен, защото площадките не са невидими и контролните органи просто трябва да си вършат работата.

 

 


 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1037