EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Търговско споразумение САЩ-Китай до 6 месеца?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Търговско споразумение САЩ-Китай до 6 месеца?

mail07:02 | 03.06.2019прегледи 673 коментарикоментари 0


САЩ и Китай най-вероятно ще постигнат търговско споразумение в рамките на следващите шест месеца, но това няма да сложи край на напрежението между двете най-големи икономики в света. Това заяви политическият анализатор Алистър Нютън, цитиран от CNBC.

Напрежението между Вашингтон и Пекин през последните седмици все повече се насочва към технологиите. По-рано този месец САЩ поставиха Huawei в черен списък, който ограничава американските фирми да правят бизнес с китайския технологичен гигант, докато Китай смята да ограничи износа на редки метали, които са от критична важност за производството на продукти като iPhone и електрически превозни средства.

"Технологичната война няма да приключи скоро! Технологиите са фронта, където ще се води тази битка, дори и да се стигне до търговска сделка в идните месеци", казва Алистър Нютън, директор на консултантската компания Alavan и бивш британски дипломат.

Според Нютон, американският президент Доналд Тръмп и китайският президент Си Дзинпин, които ще се срещнат на срещата на върха на Г-20 в Япония в края на юни, ще се ръкуват с предварително подготвена сделка, която може да бъде завършена през октомври. Нютон прогнозира, че Тръмп може да насочи вниманието си към Европа и да поднови тарифната война и там.

Друг анализатор също прогнозира, че търговските преговори може да се възобновят на срещата на Г-20 през юни.

„Трябва да гледаме на Г-20 като на естествено място, където президентите ще подновят преговорите и може да понижат напрежението, но не като място за сключване на действително споразумение“, заяви анализаторът Хана Андерсън.

На 10 май американската администрация повиши митата, наложени върху вносни китайски стоки за 200 млрд. долара, от 10% на 25%, с което даде начало на нов тласък на икономическите търкания между Вашингтон и Пекин. Китай отвърна с нови мита от 25% върху американски стоки за 60 млрд. долара.

Наскоро американският президент Доналд Тръмп заяви, че САЩ все още не са готови да сключат търговско споразумение с Китай.

"Смятам, че Китай вероятно желаят да сключат сделката, която беше поставена на масата, преди да се опитат да я променят. Те биха желали да сключат сделка. Не сме готови за споразумение“, заяви Тръмп по време на пресконференция в Токио.

"В бъдеще Китай и САЩ определено ще постигнат търговска сделка и ние гледаме към този момент. Защото не вярвам, че Китай може да продължи да плаща за тези, наистина, мита за стотици милиарди долари. Не вярвам, че могат да направят това“, добави Тръмп.

Президентът на САЩ също така очаква да се срещне с китайския си колега Си Цзинпин по време на срещата на върха на Г-20 в Япония в края на юни.

"САЩ се намират във "фантастична позиция" спрямо Китай, като нашата икономика сега е много по-голяма от китайската. Китай купува много по-малко от нас, отколкото ние купуваме от тях, с разлика от почти 500 млрд. долара, така че се намираме във фантастична позиция. Произвеждайте стоките си у дома в САЩ, за да няма мита. Много компании напускат Китай, така че те ще бъдат по-конкурентоспособни за американските купувачи. Ние сме много по-голяма икономика от Китай и значително се разраснахме след чудесните избори през 2016 година", коментира още Тръмп.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg