EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Търговска война Русия -Турция + ползи за България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Търговска война Русия -Турция + ползи за България

mail07:15 | 27.11.2015прегледи 2831 коментарикоментари 0


EconomyNews.bg

Преди една година по време на посещение в Турция руският президент Владимир Путин на фона на турското знаме отправи остри критики срещу България по повод спирането на газопровода „Южен поток”. Малко преди това стана ясно, че ЕС е отправила няколко запитвания към страната ни за нередности в проведените търгове по строителството на газопровода, както и по повод нарушения в рамките на Третия енергиен пакет във връзка с този проект. На практика не България бе блокирала работата по проекта, а ЕК, но това не попречи на Путин да обвини България и да обяви изграждането на „Турски поток”. Сега година по-късно става повече от ясно, че Турция е трудно предвидим партньор. Самият Путин вчера каза, че Турция подкрепя ислямистите и ислямизира народа си, чe тя е основен търговец на петрола на джидахистите от ИДИЛ.  На 15 декември в Истанбул се очакваше Русия и Турция да подпишат договор за изграждане на "Турски поток". Но днес Русия обяви търговска война на доскорошния си партньор Турция. Ето какво се случва.

Сваленият руски самолет Су-24 на турско-сирийската граница обтегна отношенията между Русия и Турция. На дипломатическо ниво, руският външен министър Сергей Лавров се нахвърли с критики срещу Турция, но заяви, че страната му няма да воюва с Анкара. По-късно обаче турският премиер Ахмет Давутоглу, призна, че лично е дал заповед за свалянето на бойния самолет. Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че страната не иска ескалацията на напрежението между нея и Русия, но не може да „замълчи”, когато граничната й сигурност е застрашена.

Факти:

  • На 24 ноември изтребител на турските ВВС F-16 свали руски бомбардировач Су-24М, който според твърденията на Анкара, е нарушил нейното въздушно пространство в района на границата със Сирия.
  • Министерството на отбраната на Русия от своя страна твърди, че самолетът Су-24М се е намирал над сирийска територия и не е имало нарушение на въздушното пространство на Турция. Оцелелият пилот Константин Мурахтин твърди, че не е имало никакво предупреждение преди стрелбата.
  • След като прекрати военните си контакти с Турция, руското министерство на отбраната заяви, че изпраща в Средиземно море крайцер с противоракетна система, който ще унищожава „всички цели, представляващи потенциална заплаха“ за руските сили в Сирия.
  • Турският генерален щаб поиска възобновяване на редовните контакти с руските военни два дни след свалянето на руския бомбардировач край турско-сирийската граница.
Междувременно, Русия практически обяви търговска война на Турция. По най-груби изчисления загубите за турската страна само от туризъм и селскостопанска продукция възлизат на най-малко $5 млрд. Според изчисления на експерти евентуално прекъсване на икономическите и дипломатически отношения би довело до загуби в размер на $44 млрд. 

На руската граница тази нощ възникнаха проблеми с пропускането на турските товари. Официално ограничения не са обявявани, но товарите биват задържани с различни оправдания. Още от вчера вечерта на някои контролно-пропускателни пунктове митничарите са започнали да задържат камиони с турска регистрация, без да дават обяснения, различни от “необходима проверка” или “мерки за сигурност”.

По-късно Русия обяви официално, че въвежда засилен контрол върху вноса на храни от Турция, който за първите 10 месеца на годината е за $1 млрд., съобщи в. „Коммерсант“. Руският министър на земеделието Александър Ткачьов аргументира допълнителните проверки с предишни нарушения на руските здравни норми от турските производители. Над 800 килограма турски продукти са били изтеглени от руския пазар през тази година, съобщава Интерфакс.

Руското правителство е поръчало на регулатора „Росселхознадзор“ да усили контрола върху доставките на селскостопанска продукция от Турция, както и да организира допълнителни проверки на руската граница и на производството в самата Турция. По негови думи, аграрното ведомство получава жалби от потребителите и отрасловите съюзи във връзка с безопасността на доставяните от Турция селскостопанска продукция и храни. „За съжаление, средно около 15 % от турската селскостопанска продукция не съответства на руските норми“, каза още министърът, цитиран от ТАСС.

Русия не е въвела ембарго върху стоките от Турция, а Кремъл засега не обмисля подобна възможност. Това заяви говорителят на руското президентство Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС. Той обясни допълнителните мерки за контрол заради повишения риск от различни екстремистки проявления. Засилването на контрола върху селскостопанската продукция от Турция е свързано с риска от терористична заплаха, подчерта Песков.

Руският премиер Дмитрий Медведев е поръчал на правителството си да изготви пакет от икономически и хуманитарни мерки в отговор на акта на агресия от страна на Турция, предаде РИА Новости. „Искам да обясня за икономическите мерки по отношение на Турция. Вчера с президента обсъдихме този въпрос. Правителството ще разработи система от мерки в икономическата и хуманитарната област като реакция срещу агресивния акт. Решението ще бъде взето съгласно закона за специалните мерки от 30 декември 2006 година. Този закон е създаден за такива ситуации с цел гарантирането на нашата сигурност“, посочил е премиерът.

Заради напрежението между двете страни е застрашен и вносът на турски автомобилни части ($0,44 млрд. за 2014 г.), което може да се отрази зле на руските автомобилни заводи.

Ембарго, като в случая с ЕС, САЩ, Австралия, Норвегия и Канада няма да има, поне в краткосрочна перспектива, посочва правителствен чиновник. Сега се отработва чрез кои механизми може да се ограничи вноса.

Руският президент Владимир Путин препоръча по-рано на сънародниците си да не пътуват до Турция. Ростуризъм всички големи туроператори са прекратили продажбата на почивни пакети за Турция, предаде Интерфакс. ТАСС съобщава, че руските туристи се пренасочват към Израел, дори Кипър и ОАЕ. От много години милионите руски туристи са основния източник за приходи от туризъм за Турция. Само през 2014 година 4.48 милиона руснаци са посетили Турция, като са донесли приходи в размер на $4 млрд.

Влиятелното бизнес ориентирано издание "Комерсант" цитира високопоставени източници от държавните структури, че Русия има намерение да свали или да замрази за години наред въпросите на военно-техническото сътрудничество с Турция. От администрацията на президента Путин вече обявиха, че мерките, които Москва ще предприеме спрямо Анкара, ще бъдат много "твърди". В икономически план Русия, и в частност "Газпром", могат да преразгледат целесъобразността на строителството на газопровода "Турски поток", меморандумът за който беше подписан преди година в Анкара по време на посещението на президента Путин в Анкара. Москва ще подложи на щателен анализ всички руско-турските проекти, в това число и турската АЕЦ „Аккую“, се посочва в съобщение на Кремъл.

Газовият проект „Турски поток“ вероятно няма да бъде реализиран, така че плановете на Русия да заобиколи Украйна като транзитна страна за руския газ с построяването на южен коридор са се провалили. Това е заявил експертът от руския Фонд за национална енергийна сигурност Игор Юшков във връзка с настоящата ситуация ден след свалянето на руски военен самолет от турските сили, цитиран от Спутник.
Юшков обяснява, че заради липсата на постоянно правителство в Анкара до изборите на 1 ноември Турция и Русия не са подписвали междуправителствено споразумение за газопровода „Турски поток“. Така южният коридор се проваля – под натиска на ЕС България се отказа от „Южен поток“, отношенията между Турция и Русия се развалиха, а колкото до Румъния – „тя е по-несамостоятелна от политическа гледна точка и от България; защо да се договаряме с нея“, казва експертът. Според него обаче северният коридор ще бъде достатъчен на Русия, за да продължи доставките към Европа, като прескочи Украйна.

В допълнение руско-турски форум, насрочен за декември, бе отменен, съобщава ТАСС.

По-късно президентът Владимир Путин и премиерът Дмитрий Медведев обсъдиха ситуацията със сваления от Турция руски военен самолет СУ-24 в Северозападна Сирия. Руското правителство ще излезе с комплексни мерки в икономическата сфера и в хуманитарната област за налагане на санкции на Турция. Решението ще бъде прието въз основа на закона за специалните мерки от 2006 г.

България и търговската война

Турция и Русия вероятно ще се разберат, но Турция ще загуби едно от нещата, за което работи от 10 години, да се превърне в енергиен хъб. Това заяви бившият министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров по Нова тв. Намерението на Турия газът, който преминава през територията да се продава като нейна собственост едва ли ще се случи. Едва ли Русия вече ще го позволи, смята Овчаров и казва, че България е алтернативата. Ако нашите политици имат по-адекватна реакция, уточни той.

Руските курорти и европейското Средиземноморие ще станат главните места за отдих на руснаците през лятото на 2016 година, заяви директорът на Уралската асоциация на туризма Михаил Малцев, предаде ТАСС. „Сега ние чакаме ясни инструкции от „Ростуризм“. В случай, че бъде въведена забрана за полети за Турция , а авиосъобщенията с Египет не бъдат възстановени , то приоритетните направления за летен отдих ще станат безусловно руските курорти . Друго направление може да стане България. Освен това се водят преговори с Гърция“, заяви Малцев, като отбеляза , че курортни направления ще останат Испания, Италия, Хърватия и Черна Гора.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4150