EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Търговията със скрап - по безкасов път

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Търговията със скрап - по безкасов път

mail14:30 | 22.06.2011прегледи 1917 коментарикоментари 0


Плащанията в пунктовете за търговия с черни и цветни метали да се извършват по безкасов път е едно от двете основни предложения за промени в Закона за управление на отпадъците (ЗУО), заяви пред БТА заместник-министърът на околната среда и водите Евдокия Манева. Другата предлагана промяна е до две години да се въведе забрана металите да се продават от физически лица. В момента върви междуведомствено съгласуване на проекта за промени, очаква се следващата седмица той да бъде разгледан от Министерския съвет, допълни Манева. Екоминистерството обяви новите мерки срещу незаконната преработка на отпадъците ден преди протестите на бранша срещу новите регулации, наложени в търговията.

Спрете проектозакона на МОСВ, обричате на глад около 300 000 души в България. Това е основният призив на протестиращите от гражданската инициатива на търговците на отпадъци на черни и цветни метали и тяхното рециклиране. Около 1000 души изпълниха площада пред парламента в израз на несъгласие с новите поправки в Закона за управление на отпадъците. Правителството се готви да сложи ръка върху този бизнес в полза на няколко големи играчи, заяви пред протестиращите адвокат Иван Груйкин. Той се обяви срещу непрозрачния начин, по който е бил подготвен законопроектът без дискусия и без участието на българското общество. Имаме право единствено да предоставяме отпадъците безвъзмездно, и то на общински площадки, уточни той. За капак има и друга бариера – непосилни гаранции за фирмите участнички в този бизнес – 100 000 лв. за фирма и 50 000 лв. за площадка, продължи той.Според него това е ликвидиране на бизнес и намеса на държавата в отношение на свободни пазарни обекти. Имаме конкретни искания към управляващите. Ние честно си изкарваме хляба, не сме крадци, каза Светлозар Николов, от Националната асоциация на българския бизнес. Иво Георгиев от гражданската инициатива заяви, че управляващите посягат на огромен бизнес, който има 2 милиарда и 200 хиляди лв. оборот за 2010 г. В петицията на протестиращите фигурират следните искания: Оттегляне на проекта на Закона за отпадъците, за да не се допусне внасянето му за разглеждане в НС; изработване на проект за нов закон в интерес на обществото и бизнеса, създаване на работни групи, в които да има представители на организациите и икономически субекти, както и извършване на оценка на въздействието върху бизнеса на разработения проект. Участниците в протеста се заканиха, че петицията ще бъде внесена и в Европарламента.

Специализираната операция се провежда на територията на цялата страна. Акцията се извършва съвместно от експерти от регионалните инспекции по околната среда и водите (РИОСВ) и органи на МВР (представители на ГД „Криминална полиция”). Съвместните действия са насочени към противодействие на престъпленията, свързани с търговската дейност с отпадъци от черни и цветни метали.
Проверките са за превенция на кражбите на компоненти и съоръжения от електропреносната система и далекосъобщителната мрежа на страната, на магистрални кабели и елементи от обекти с национално значение, кабели от подвижни влакови съставки и временни връзки от системата на БДЖ. Този вид престъпления спомагат за осъществяване на значителен износ на цветни метали и нанасят сериозни материални щети.
До момента са извършени проверки на 116 фирми (от общо 178), като са проверени 146 площадки. Констатираните нарушения са за работа без лиценз, без сключени договори за покупко-продажба, за площадките за отпадъци, които работят без необходимото разрешително, за извършване на дейност без удостоверение за разкомплектоване и др. Дадени са 30 предписания за констатирани нарушения по Закона за управление на отпадъците /ЗУО/, предстои съставянето на 7 акта. Издадено е предписание за преустановяване на дейности на една фирма в град Стара Загора до получаване на разрешително и се подготвя заповед за спиране и затваряне на една площадка в град Самоков.
Установено е, че 53 от проверените площадки се намират в жилищни райони. Операцията продължава.
Резултатите до този момент показват, че закононарушенията, свързани с търговската дейност с отпадъци от черни и цветни метали, продължават. Това мотивира необходимостта предприетите законодателни промени да се въведат в практиката с цел да се ограничат престъпленията и да се внесе ред в третирането на този вид отпадък.
-----------------
Търговска дейност с отпадъци от черни и цветни метали, които нямат опасни свойства, се извършва от български и чуждестранни юридически и физически лица, регистрирани като търговци по Търговския закон или по националното си законодателство, и притежаващи лиценз за тази дейност, издаден от министъра на икономиката, енергетиката и туризма.


Тагове: скраб, търговия
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 990