EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Търговията на дребно започна да расте

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Търговията на дребно започна да расте

mail09:15 | 08.04.2024прегледи 494 коментарикоментари 0


Оборотите в търговията на дребно в България с храни, напитки и тютюневи изделия набират скорост от началото на 2024 г. на годишна база, сочи справка в Националния статистически институт (НСИ).

През февруари 2024 г. в сравнение със същия месец на 2023 г. е регистрирано увеличение на оборота с 10,3 на сто, показват оповестените днес от НСИ предварителни и сезонно изгладени данни.

Справка в НСИ сочи, че през януари годишният ръст на оборота в същата група е бил 6,3 на сто. Продължава намалението при търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия.

През февруари 2024 г. се наблюдава увеличение на оборота с 0,9 на сто спрямо предходния месец по съпоставими цени в раздел "Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети". Търговският оборот нараства с 3,2 на сто спрямо февруари 2023 г., показват календарно изгладените данни. 

Справка в НСИ показва, че през януари 2024 г. увеличението на оборота е било с 0,3 на сто спрямо предходния месец, а на годишна база търговският оборот е запазил нивото от януари 2023 г.

Месечни изменения

През февруари 2024 г. е отчетено нарастване на оборота при търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия и при нехранителните стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали, съответно с 2,8 и 1,4 на сто. Намаление с 0,7 на сто е регистрирано при автомобилните горива и смазочните материали.

Справка в НСИ сочи, че през януари е отчетено също нарастване на оборота при нехранителните стоки и при търговията с хранителни, напитки и тютюневи изделия, съответно с 2,2 на сто и 0,2 на сто. През януари е било отчетено чувствително намаление -  с 5,3 на сто, при автомобилните горива и смазочните материали.

В търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали, през февруари 2024 г. съществен ръст е отчетен при търговията с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - със 7,3 на сто. Намаление се наблюдава при търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника - с 4,3 на сто.

Справка в НСИ показва, че през януари съществен ръст е бил отчетен при търговията с разнообразни стоки - с 21 на сто, а намаление е имало при търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 3,2 на сто.

Годишни изменения

През февруари 2024 г. в сравнение със същия месец на 2023 г. е регистрирано увеличение на оборота при хранителните стоки, напитки и тютюневи изделия - с 10,3 на сто и при нехранителните стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали - с 3,7 на сто, докато при автомобилните горива и смазочните материали се наблюдава намаление с 14 на сто.

Справка в НСИ показва, че през януари на годишна база е регистрирано намаление на оборота при автомобилните горива и смазочните материали - с 13,2 на сто, и нехранителните стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали - с 0,5 на сто, докато при хранителните стоки, напитки и тютюневи изделия е било отчетено увеличение - с 6,3 на сто.

През февруари в търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали ръст е отчетен при: търговията с фармацевтични и медицински стоки, козметика и тоалетни принадлежности - с 14,8 на сто, търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 8,9 на сто, търговията с разнообразни стоки - с 8,3 на сто, и търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита - с 4,9 на сто.

Значително намаление е регистрирано при търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 10,8 на сто. През януари картината е изглеждала така: значителен спад е отчетен при търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - със 17,8 на сто, нарастване при: търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 9,5 на сто, търговията с разнообразни стоки - с 6,6 на сто, и търговията с фармацевтични и медицински стоки, козметика и тоалетни принадлежности - с 5,6 на сто.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4165