EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Търг за гръцки държавни облигации за 1,2 млрд. евро

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Търг за гръцки държавни облигации за 1,2 млрд. евро

mail12:19 | 13.04.2010прегледи 1030 коментарикоментари 0


Гърция днес пуска на търг 26- и 52-седмични държавни облигации на стойност 1,2 млрд. евро, които ще бъдат пореден тест за реакцията на пазарите, след като министрите на финансите на 16-те страни от еврозоната /Еврогрупата/ обявиха план за отпускане на помощ за страната в размер на 30 млрд. евро, предоставени под формата на двустранни държавни кредити със съдействието на МВФ, съобщава гръцкият в. "Та неа".
Търгът за емитираните гръцки облигации ще бъде също и знак за движение на лихвите, при които Гърция ще получи заеми, както и дали страната в следващите седмици ще прибегне до европейския спасителен план, коментират в Атина. 
Гръцкото правителство се надява, че ще продължи позитивният климат на пазарите, които вчера приеха с усмивка и сдържан оптимизъм решението на европейските партньори да конкретизират условията на помощта, която ще бъде предоставена на Гърция, ако тя поиска такава.
Лихвите по емитираните преди това на пазара гръцки облигации в сравнение с германския еквивалент вчера спаднаха от 7 на около 6,5 на сто.   
Тревога обаче предизвика появила се на пазарите информация, че има разминаване в позициите между германското правителство и Европейската комисия за това дали задействането на плана за предоставяне на помощ на Гърция трябва първо да бъде одобрен от сесията на върха, както иска Берлин, или да не бъде одобряван, както смята ЕС.
Вчера изтекоха и подробности около сумата на помощта, която страните от еврозоната ще предоставят на Гърция в случай че тя поиска в крайна сметка помощ от Европа. Според тях Германия се очаква да се бръкне най-дълбоко, тъй като от обявените 30 млрд. евро тя ще даде 8,4 млрд. евро. Испания ще предостави около 3,6 млрд. евро, Холандия - 1,8 млрд. евро и Ирландия - 450 млн. евро. Даже Португалия, която също е изправена пред големи финансови проблеми, се очаква да отпусне около 775 млн. евро. Сумите са определени в зависимост от участието на всяка от страните в капитала на Европейската централна банка, коментират гръцките наблюдатели.    
Спасителният план за Гърция е централна тема в международния печат и в анализите на водещи инвестиционни банки, цитирани от гръцките вестници.    
В. Financial Times пише, че Гърция няма никакво основание да не сложи ред в къщата си, като изтъква, че бюджетният кошмар за страната все още не е свършил.
Американската банкова група Morgan Stanley оценява като добро решението за подпомагането на Гърция и прогнозира, че тази година гръцката икономика ще се свие с 2,5 на сто.
Анализаторите от същата група обаче смятат, че отзвукът от решението на Еврогрупата все още не е ясен и че в дългосрочен план остава опасността за общото финансово състояние на Гърция.     
Гръцкото правителството ще се опита да се възползва от позитивния климат, възникнал на пазарите след споразумението, постигнато от финансовите министри от Еврогрупата за оказване на финансова помощ на Гърция, ако такава бъде поискана, и да разпродаде държавни акции и ценни книжа, за да покаже, че е решено да извърши необходимите структурни реформи, става ясно от публикация в електронното издание на гръцкия в. "Нафтемборики".
Очакванията на управляващите са от приватизация тази година в хазната да влязат поне 2,5 млрд. евро.
Сред подлежащите на приватизация са Организацията за прогнози на резултати от футболните срещи и залагания /ОПАП/, телекомът ОТЕ, националната електрическата компания ДЕИ, газовата компания ДЕПА и аграрната банка.       



 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1039