EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Тъпа шега на руски олигарх

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Тъпа шега на руски олигарх

mail08:20 | 28.02.2013прегледи 783 коментарикоментари 0


Руският милиардер Александър Лебедев, който е акционер в Аерофлот, предложи 15-месечният му син да влезе в управителния съвет на най-голямата руска авиокомпания - шега, с която той разкритикува управлението на държавните компании, предаде Франс прес.
"Поуката от тази шега е следната: ако управителните съвети на държавните компании нямат реална власт, кому е нужно в тях да се назначават възрастни?", посочва в Twitter банковият и медиен магнат, известен критик на Кремъл. Снощи Аерофлот, в която руската държава притежава 51% и е член на обединението SkyTeam заедно с Air France-KLM, публикува списък с 14 одобрени кандидатури за управителния съвет. През юни те ще бъдат предложени за одобрение от акционерите, които трябва да изберат 11 от тях.

Сред тримата кандидати, избрани от Националната резервна банка (НРБ), контролирана от Лебедев, фигурира Егор Александрович Лебедев. Руските медии не закъсняха да установят,
че това е 15-месечният син на милиардера. Александър Лебедев заяви пред информационния сайт Газета.ру, че вече притежава по-малко от 5 процента от Аерофлот. През 2011година делът му беше 15%. Следователно се очаква само един от тримата предложени кандидати да влезе в управителния съвет - Сергей Алексашенко, един от ръководителите на Висшата школа по икономика в Москва. Останалите постове ще бъдат разпределени между кандидатите, получили одобрението на властите и на авиокомпанията. В списъка с кандидатите не фигурира името на сегашния член на съвета, Алексей Навални, смятан за един от основите опоненти на Владимир Путин и обект на множество разследвания. Известен с разкритията на скандали с корупция в държавни компании, юристът обясни пред Газета.ру, че се е споразумял с Лебедев да се откаже от поста, за да се посвети на други дейности и на защитата си.
Лебедев притежава британските вестници "Ивнинг стандард" и "Индипендънт", акционер е в руския опозиционен вестник "Новая газета" и е собственик на авиокомпания Red Wings, чиито полети неотдавна бяха забранени от руските власти след катастрофа с един от самолетите й, при която загинаха пет души през декември в Москва, уточнява БТА.Той е бивш член на разузнаването и може да бъде осъден на пет години затвор за удари, нанесени на друг олигарх при спор по време на телевизионно предаване.

 


Тагове: олигарх, шега
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg