EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

ТЦБ опитва да спаси лирата

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ТЦБ опитва да спаси лирата

mail12:33 | 28.05.2018прегледи 1400 коментарикоментари 0


 Турската централна банка обяви, че повишава с 300 базови пункта една от основните си лихви, за да подкрепи турската лира, която отслабва рекордно през последните дни, предаде Франс прес. След спешно заседание на централната банка, свикано заради поевтиняването на лирата с над 3,5 процента спрямо долара, беше решено да бъде увеличена лихвата по рефинансирането от ден за ден от 13,5 на 16,5 процента. Това позволи на турската лира да се възстанови с 2,1 на сто, предава БТА.

Турската парична единица - лирата, спадна до рекордно ниско ниво спрямо долара на фона на страхове от икономическа нестабилност в момент, когато страната се насрочва към предсрочни парламентарни и президентски избори следващия месец, съобщава Асошиейтед прес. Лирата спадна до над 4,80 лири за един долар в сряда.

Турската централна банка бе под натиск да проведе извънредно заседание, за да повиши рязко лихвените проценти преди редовното заседание по паричната политика на 7 юни, но президентът Реджеп Тайип Ердоган настоява за ниски лихви. По-високи лихви могат да подкрепят местната валута и да облекчат инфлацията, но също така може да възпрепятстват икономическия растеж като направят кредитирането по-скъпо.

Лирата загуби над 20 процента от стойността си спрямо долара от началото на годината.

Същевременно водещата фондова борса в Турция - Истанбулската борса, заяви, че е конвертирала всичките си парични активи в турски лири, за да покаже доверие в икономиката на страната, съобщи в. "Хюриет дейли нюз".

"След внимателен анализ на турската икономика ние конвертирахме всички борсови активи в лири с изключение на сумите, необходими за нашите краткосрочни нужди, за да покажем доверие и подкрепа към турската лира", се посочва в съобщение на борсата.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg