EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Турция:Отказ от приватизация на магистрали

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Турция:Отказ от приватизация на магистрали

mail07:30 | 25.02.2013прегледи 531 коментарикоментари 0


Турското финансово министерство на Турция се отказа от сделка в размер на за 5,7 милиарда долара приватизацията на магистрали, която включваше и два висящи моста над Босфора в Истанбул, седмици след като премиерът Реджеп Тайип Ердоган критикува офертата като много ниска, съобщи електронното издание Хюриет дейли нюз, цитирано от БТА. Платените магистрали и мостове бяха продадени на търг през декември 2012 г. на консорциум с участието на Коч Холдинг, най-големия конгломерат в страната, компанията Гьозде Гиришим и УЕМ Груп Берхад от Малайзия. Коч и Гьозде притежават съответно 40 и 20 процента от консорциума, а УЕМ - 40 процента. Финансовият министър Мехмет Шимшек заяви в писмено изявление от 22 февруари, че министерството и Висшият съвет по приватизацията съвместно са решили да анулират сделката.

"Ще преразгледаме, например, офертите за приватизацията на магистралите и мостовете. Имаме много по-големи очаквания", заяви премиерът Ердоган в телевизионно интервю на 1 февруари. Това беше вторият по големина търг в историята на Турция, отбелязва изданието.
Консорциумът получи правата върху всички такси и приходи от платените пътища, включително магистралата Одрин-Истанбул-Анкара и мостовете над Босфора, свързващи европейската с азиатската част на Истанбул, за 25 години.
Турция е спечелила около 445 милиона долара от 350-те милиона превозни средства, преминаващи по платените пътища и магистрали, през 2012 г., според данни на Главната дирекция на магистралите, публикувани миналия месец.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg