EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Турция увеличава водоподаването към Ирак

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Турция увеличава водоподаването към Ирак

mail12:33 | 12.10.2018прегледи 691 коментарикоментари 0


Турският президент Реджеп Тайип Ердоган се е съгласил да се увеличи водоподаването от язовир в Югоизточна Турция към съседен Ирак, който се бори с водна криза, съобщи председателят на иракския парламент, цитиран от Ройтерс.

Турция задържа водите на река Тигър, за да пълни резервоар зад язовира Ълъсу в югоизточната част на страната. Тази стъпка тревожи Ирак и предизвиква недостиг на вода особено в южната иракска провинция Басра. 

Председателят на иракския парламент Мохамед ал Халбузи, който се е срещнал с Ердоган днес, заяви, че турският президент е приел искането на Ирак за по-голямо водоподаване. Това бе "с цел да се гарантира достигането на вода до всички провинции на Ирак и специално до Басра", посочи Халбузи в съобщение.

Турция временно спря пълненето на резервоара през юни, но се споразумя с Ирак да поднови пълненето през юли. Близо 70 процента от водните доставки на Ирак идват от съседни страни, специално от реките Тигър и Ефрат, които текат през Турция.

Недостигът на вода в Ирак накара страната да вземе мерки като забрана на саденето на ориз и накара фермерите да напуснат земята си. В провинция Басра в продължение на месеци имаше улични протести заради липсата на чиста питейна вода, отбелязва Ройтерс./БТА


Тагове: Турция, Ирак, вода
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3888