EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Турция търси нови търговски перспективи

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Турция търси нови търговски перспективи

mail20:01 | 22.07.2009прегледи 556 коментарикоментари 0


Турските износители са насочили поглед към пазарите на Латинска Америка и Африка, съобщава турското електронно издание Todayszaman.com. Въпреки утвърдените експортни традиции и отношения със страни от Европейския съюз, кризата принуди фирмите- износители от Турция да потърсят нови перспективи.
Прогнозите на анализаторите са, че приходите от експорта ще спаднат до 100 млрд. долара през 2009 г., като година по-рано те са били 132 млрд. долара. Оттук и засиленият интерес на Турция към установяване на отношения за свободна търговия с южноамериканския общ пазар МЕРКОСУР, включващ страните Бразилия, Аржентина, Парагвай и Уругвай и др.
Разговорите в тази посока до този момент не удовлетворяват турската страна, коментира Председателят на Турската асоциация на износителите Мехмед Буюкекси.
„Митото върху вноса, според действащото митническо споразумение за Турция, е 3.5 % за страните от МЕРКОСУР. В същото време митото върху износа на турски стоки към този пазар е 30 %”” – заявява Буюкекси.
Той също така изтъква, че Турция би могла да си сътрудничи със страните от Латинска Америка по линия на позициониране на централноазиатския пазар. „Предприемачите от Латинска Америка ще имат възможност да достигнат до Казахстан и Узбекистан, преминавайки през Истанбул”, добавя Буюкекси.
Според Буюкекси африканският пазар е по- лесно достъпен, но допълва, цитиран от Todayszaman.com, че и давете дестинации са значими за турския експорт.



 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg