EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Турция-Туркменистан с договор за газ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Турция-Туркменистан с договор за газ

mail09:15 | 03.06.2013прегледи 318 коментарикоментари 0


Турция подписа рамково споразумение с Туркменистан за транзит през турска територия към Европа за туркменски природен газ, предаде АФП. Споразумението бе подписано в Ашхабад между турския президент Абдуллах Гюл и туркменския му колега Гурбангули Бердимухамедов.
Ние разгледахме и подписахме споразумение за доставка на енергийни ресурси през Турция към Европа, заяви Гюл на пресконференция след разговорите. За Туркменистан достъпът към пътя на запад е много важен и ние постигнахме споразумение да си сътрудничим, добави той. Не се съобщават никакви подробности за документа. На въпроси на журналисти туркменският заместник-министър, отговарящ за сектора на горивата, отказа коментар.
Споразумението е подписано в период, когато Европа търси начини да се избави от зависимостта си от доставки на руски природен газ или доставки, минаващи през Русия. Туркменистан, разполагащ с богати залежи на въглеводороди, иска да разнообрази пътищата за експорт, за които също е много зависим от Русия, отбелязва АФП. Ашхабад води разговори с европейците за строеж на транскаспийски газопород, по който да се пренася туркменски и азербайджански газ към Европа.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg