EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Турция става газово независима

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Турция става газово независима

mail17:35 | 25.08.2020прегледи 437 коментарикоментари 0


Турският министър на енергетиката Фатих Дьонмез заяви, че оператор на новооткритото газово находище в Черно море ще бъде турската държавна компания ТПАО, предаде Ройтерс. "В предстоящия период ние ще направим сеизмичните проучвания и сондажи сами. Операцията ще бъде извършена изцяло от компанията ТПАО", посочи министърът снощи. Дьонмез също така заяви, че може да има международен търг за изграждането на газопровод, който да транспортира природния газ до брега, предава БТА.

 Турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че Турция е открила в Черно море находище от 320 милиарда куб.м природен газ, което е най-голямото количество, откривано досега в историята на страната. Находището е намерено при сондаж на 20 юли, извършен от кораба "Фатих" в зоната Туна-1 край турския окръг Зонгулдак.

Турция очаква енергийният й внос да спадне съществено след откриването на голямо газово находище в Черно море и вероятността да бъдат открити залежи и в друга зона, която в момента се проучва, заяви още министърът на енергетиката Фатих Дьонмез, цитиран от Ройтерс и БТА. 

Ако газът може да бъде добит с търговска цел, той може да трансформира зависимостта на Турция от енергийния внос от Русия, Иран и Азербайджан, струвал на страната 41 милиарда долара миналата година, отбелязва агенцията.

Всяко намаление на енергийния внос също така би подобрило държавните финанси и би помогнало за намаляване на хроничния дефицит по текущата сметка, който помогна за спада на лирата до рекордно ниски нива спрямо долара.

"С това откритие ние очакваме сериозен спад на вноса. Поставихме основите на това нашите граждани да използват природен газ на много по-икономични цени", заяви Дьонмез пред журналисти. "Има нова зона от 6000 квадратни километра пред нас. Оценката на нашите експерти е, че може да открием подобни структури и там", добави министърът в Истанбул. "Ние вече можем да кажем, че газът, който сами ще произвеждаме, ще бъде по-икономичен от газа, който внасяме ... Неизбежно е цените да спаднат, когато един продукт е в изобилие", подчерта той. Турция също така прави проучвания за въглеводороди в Средиземно море, където сондажите в спорни води предизвикаха протести от страна на Гърция и Кипър.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg