EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Турция се отказва от руския газ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Турция се отказва от руския газ

mail09:40 | 03.10.2011прегледи 568 коментарикоментари 0


Турция прекрати един от газовите си договори с Русия, като не го поднови, тъй като Москва отказа да удовлетвори искането й за по-ниски цени, съобщи министърът на енергетиката Танер Йълдъз, цитиран от Франс прес. "Договорът за западното трасе беше прекратен, тъй като не можахме да получим исканото намаление на тарифите", изтъкна той, цитиран от Анадолската агенция. Русия е най-големият вносител на газ в Турция (с дял от 60 процента), следвана от Иран.
През 1986 година Анкара и Москва подписаха първия си договор за доставка на руски природен газ. Според него Русия трябваше да достави 6 милиарда куб. метра газ през "западното трасе" през Украйна, Румъния и България. Този договор изтича през декември. Русия доставя природен газ на Турция и през газопровода Син поток под Черно море, чиято експлоатация започна през 2002 година.
Турският министър подчерта, че решението на Анкара да не продължи газовия договор с Русия не означава спиране на руските газови доставки нито влошаване на отношенията с Москва. "Имаме стратегическо партньорство с Русия, което не може да бъде повлияно от няколко договора", отбеляза той. В четвъртък Йълдъз обяви, че е поискал от Русия да намали цените за газа, доставян за Турция. Според турските енергийни власти страната няма да изпита сериозни проблеми с доставките на природен газ, тъй като западното трасе се използва главно за доставки в северозападните райони, най-вече за Истанбул с неговите 12 милиона жители.

 

 

 


Тагове: газ, Русия, Турция
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1048