EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Турция се отдалечава от ЕС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Турция се отдалечава от ЕС

mail10:42 | 27.06.2018прегледи 724 коментарикоментари 0


Турция се отдалечава от ЕС, преговорите за влизане на Анкара в общността фактически са спрени. Това се казва в заключителното заявление на Съвета на Европа след заседанието във вторник. "Съветът отбелязва, че Турция се отдалечава от ЕС. Преговорите за членството на Турция практически са в задънена улица и е невъзможно да се разглеждат отваряне или затваряне на нови глави", се казва в документа. СЕ дори подчертава, че е спряна работата по усъвършенстване на митническия съюз ЕС - Турция.

ЕС подчертава, че е извънредно обезпокоен от ситуацията с "върховенството на закона" в Турция. "Съветът е особено разтревожен зарази продължаващото и много тревожно отстъпление от върховенството на закона и фундаменталните права, включително свободата за изразяване", се отбелязва в документа. Съветът призова Анкара да поправи сегашната ситуация в страната и да я приведе в съответствие с европейските и международните стандарти.

Преговорният процес за приемането на Турция в ЕС започна на 3 октомври 2005 година. За да влезе в ЕС, Турция трябва да завърши успешно преговорите с ЕК по 33 от 35 преговорни глави (две не изискват съгласуване). След това държавите членки трябва единодушно да гласуват за даването на Турция на статут на членка на ЕС.

На 6 юли Европейският парламент прие резолюция, призоваваща страните от ЕС и Европейската комисия да спрат преговорите за влизане на Турция в ЕС дотогава, докато турските власти не внесат поправки в конституционната реформа. През април 2017 година с референдум бяха значително разширени правата на турския президент. /ТАСС

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg