EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Турция се оплака в СТО

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Турция се оплака в СТО

mail06:50 | 22.08.2018прегледи 784 коментарикоментари 0


Турция подаде оплакване пред Световната търговска организация (СТО) срещу митата, наложени от САЩ върху вноса на метали, предаде ДПА. 

Жалбата поставя началото на процедура, която започва с преговори и може да доведе до осъдително решение от организацията, базирана в Женева. 

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви по-рано този месец, че удвоява митата за внос на стомана и алуминий от Турция до съответно 50 процента и 20 процента на фона на засилващото се напрежение между Вашингтон и Анкара. 

В писмото си до СТО Турция обвинява Вашингтон в нарушаване на правилата на свободната търговия при обявяването през юни на първоначалните вносни мита от 25 процента за стоманата и 10 процента за алуминия за повечето страни, с няколко изключения като Аржентина и Австралия. 

Удвояването на тези ставки е допълнително нарушение, твърди Анкара. 

Турция отговори миналата седмица с вдигане на митата за 22 американски стоки, вариращи от автомобили до тютюневи изделия. 

Според правилата на СТО Анкара и Вашингтон сега имат 60 дни да уредят спора чрез преговори. Ако не успеят, СТО може да постанови решение по въпроса. 

Напрежението между Турция и ЕС се засили заради задържането на американския пастор Андрю Брънсън за шпионаж и по обвинения, свързани с тероризма. Анкара и Вашингтон си наложиха и реципрочни санкции срещу министри.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg