EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Турция се бори със спекулата

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Турция се бори със спекулата

mail10:39 | 12.02.2019прегледи 865 коментарикоментари 0


"Цените паднаха наполовина", пише в заглавие днес турският в. "Йени шафак" по повод стартирания от правителството проект за продажба на плодове и зеленчуци на по-ниски цени директно от общините към потребителите. Мярката цели да се пребори със спекулата, която по думите на турските власти е причината за голямото поскъпване на хранителните стоки в страната в последно време. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган определи поскъпването като "хранителен тероризъм" и обеща и други мерки на правителството срещу него.

"Ще падат и още", предрича "Йени шафак" за цените на хранителните стоки, като цитира изказването на Ердоган. Президентът съобщи, че след плодовете и зеленчуците, се очаква да бъдат предприети аналогични мерки за поевтиняване и на препаратите, "на ориза, булгура, лещата и всичко останало".

"Регулационни пунктове за продажба" бяха открити пилотно в Истанбул и Анкара. В Истанбул бяха отворени 50 подобни пункта, а в Анкара - 15. Така, цената на чушките, които по пазарите се продават за 12 турски лири (3,94 лв.), падна до шест лири (1,97 лв.) на общинските пунктове, а лукът поевтиня от 5 (1,64 лв.) на две лири (0,66 лв.), пише вестникът. По-евтините цени на регулационните пунктове за продажба доведоха до понижение на цените и на пазарите с около 25 на сто, отбелязва още "Йени шафак".

Темата е водеща и за проправителствения в. "Стар" днес, който помества понижените цени и на други продукти. "Доматите на клонка се продават за 3 турски лири (0,98 лв.), картофите - за 2 (0,66 лв.)", отбелязва изданието.

"Регулационните пунктове за продажба, създадени в Истанбул и Анкара, не оставиха възможност на спекулантите, преследващи удар преди изборите. Патладжаните, доматите, чушките, картофите, лукът, спанакът, мандарините, които достигнаха връх (на цените) миналата седмица, внезапно започнаха да падат", отбелязва вестникът.

"Добре дошли обратно в 70-те", коментира обаче опозиционният в. "Сьозджу", визирайки дългите опашки за плодове и зеленчуци в страната преди няколко десетилетия поради липсата на много стоки по онова време. "Гражданите, които през 70-те години се редяха на опашки за газ, олио, захар, бензин, 40 години по-късно се наредиха за домати, чушки, патладжани, лук, картофи... Гледките напомнят за онези от преди 40 години. Това е положението ни", пише изданието и публикува снимки на опашки от чакащи през 1977 г. и от вчера - първия ден откакто започнаха да функционират общинските пунктове за продажба на плодове и зеленчуци.

Близкият до кемалистите в Турция в. "Джумхуриет" също е критичен в тона си днес, обвинявайки за скока на цените управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) заради, както твърди, "лошо управление". Според изданието това е довело до "гледки, подобни на тези от войните".

 

"А след изборите...", пита вестникът и цитира мнението на гражданин, според когото след като изборите за местни органи на властта на 31 март отминат, хората ще бъдат принудени отново да купуват скъпи стоки. "В Истанбул ежедневно пристигат 1500 тира със зеленчуци, а броят на тировете, пристигнали за общинските продажби, е 8...", посочва още "Джумхуриет"./БТА

 

 

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg