EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Турция разследва ритейл вериги

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Турция разследва ритейл вериги

mail18:45 | 30.09.2021прегледи 901 коментарикоментари 0


Турция започна разследване на петте най -големи вериги супермаркети в страната, само дни след като те бяха обвинени за скока в цените. Търговският министър Мехмет Муш разпореди на служителите да проверят цените на широк набор от стоки, от яйца, мляко и зеленчуци до почистващи консумативи в петте вериги за хранителни стоки, се казва в съобщение на министерството.

Увеличението на цените в петте вериги супермаркети „нарушава целия пазар“, заяви президентът Реджеп Тайип Ердоган. „Пазарите се преобръщат с продуктите, събрани от тези пет пазарни вериги“, каза той пред репортери в Ню Йорк.

Ердоган по -рано обеща, че Турция ще вземе под контрол скока на цените възможно най -бързо и обеща, че правителството ще предотврати „необосновано“ повишаване на цените. Цените на акциите на най -големите турски вериги за хранителни стоки рязко спаднаха в петък след забележките на президента.

Пазарната капитализация на BIM, най-голямата верига хранителни стоки в страната, спадна с 2%, докато вторият по големина Şok потъна с 3,2% в петък. Migros и CarrefourSA спаднаха съответно с 3,9% и 3%.

Преди пътуването си до САЩ президентът беше казал, че правителството ще се справи особено с неконтролираното повишаване на цените на хранителните продукти. „Ние сме добре запознати с проблемите относно разходите за живот, причинени от инфлацията“, каза той. „Ще предотвратим прекомерното увеличение на цените на рафтовете, като поставим инфлацията под контрол възможно най -скоро чрез намаляване на разходите и борба с опортюнистите.“

Търговското министерство беше започнало по -рано този месец едновременни проверки в супермаркети в девет провинции, включително Истанбул, Бурса, Анкара, Анталия, Измир и Адана.

Председателят на Конфедерацията на турските търговци и занаятчии (TESK) Бендеви Паландекен предупреди потребителите, че въпреки че някои продукти се продават на една и съща цена, теглото на тези продукти е намалено. „Трябва да бъдем бдителни срещу тези неетични ситуации, които пряко засягат пазарите и нашите джобове“, се казва в изявлението му. 

  Годишната инфлация на потребителските цени в Турция се ускори до 19,25% през август, над лихвения процент на централната банка от 18% и най -високото му ниво за повече от две години. Хранителната инфлация се е повишила с близо 30% през август спрямо миналата година и с над 3% спрямо предходния месец.

Председателят на Федерацията на търговците на дребно в Турция (TPF) Йомер Дюзгюн повтори забележките на Ердоган, обвинявайки веригите на пазарите, че буквално „нанасят тежък удар“ на търговците, където и да работят, и „причиняват покачване на цените“. Той подчерта, че броят на такива магазини е особено голям и продължава да се увеличава в градовете в анадолския регион, като казва, че това значително вреди на бизнеса на дребните търговци в тези градове, „като по този начин в крайна сметка вреди на сектора“.

Смята се, че в Турция работят 249 вериги магазина, като броят на техните клонове достига 38 387. Делът на дисконтовите търговци на дребно в целия сектор е достигнал 79% от 60% през последните 10 години.

Общият сектор на дребно междувременно достигна размер от приблизително 1,5 трилиона лири (169 милиарда долара), като около 450 милиарда лири от това се очаква да се извърши от организирания (пазари и т.н.) сектор на дребно. Общият оборот на местните пазари междувременно е около 40 милиарда лири. Смята се, че близо 1 милион души са заети в сектора на организираната търговия на дребно./Daily Sabah.com


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg