EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Турция разработила лазерно оръжие

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Турция разработила лазерно оръжие

mail18:45 | 22.02.2024прегледи 774 коментарикоментари 0


Турската оръжейна компания „Рокетсан“ е разработила лазерно оръжие ALKA с помощта на изкуствен интелект, това съобщи управителят на отдел Усъвършенствани системи Сеит Тунч, цитиран от държавната телевизия ТРТ Хабер. 

„ALKA е иновативна оръжейна система, проектирана чрез технологията на изкуствения интелект. Това е хибридна система за противовъздушна отбрана, която използва електромагнитни и лазерни технологии за противодействие на заплахи“, е заявил още Тунч, допълвайки, че оръжието е разработено под ръководството на Дирекцията за отбранителната промишленост в Турция. 

Системата ALKA е представена за пръв през 2019 г. на изложението за отбрана IDEF в Истанбул (International Defence Industry Fair). Предназначението на оръжието е да унищожава дронове и да взривява дистанционно мини и самоделни взривни устройства, а обсегът му на лазерно поразяване е 750 метра. Максималното разстояние на заглушаване е 4 км.

Според Roketsan този тип оръжие може да бъде монтирано на бронирани машини и стационарни обекти.

Необходимостта от усъвършенстване на наличните оръжия, както и производството на нова отбранителна техника, включително и чрез изкуствен интелект, възникна на фона на ескалиращите конфликти на международната сцена, по-специално войната в Украйна, допълни още Тунч, цитиран от ТРТ. 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158