EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Турция: Първа хибридна електроцентрала

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Турция: Първа хибридна електроцентрала

mail09:12 | 11.02.2021прегледи 699 коментарикоментари 0


Водноелектрическата централа в Долен Калекьой е особено важна за енергийната система в региона Източна Анатолия, тъй като това е първата хибридна електроцентрала, която комбинира хидро и слънчева енергия в Турция, съобщава Анадолската агенция. С подобен подход на изграждане и на соларна централа при огромния ВЕЦ се решават някои от предизвикателствата по време на суши, когато голям дял от водноелектрическите съоръжения не работят и страната трябва да използва електроцентрали, работещи на природен газ и въглища.

През 2020 г. Турция е добавила най-много възобновяем капацитет за една година в историята си - около 4,8 GW, с което възобновяемите източници достигнат 49 GW от 95 GW обща инсталирана мощност на енергийната система на южната ни съседка. Това постижение, обаче, може да бъде надминато през 2021 година.

Миналата година половината от новия капацитет за ВЕИ бе създаден от ВЕЦ-овете, а останалата част се дължи на вятърните и слънчевите електроцентрали, заедно с такива на биомаса. Прогнозите на турската асоциация за слънчева енергийна индустрия (GENSED) са, че мощността на слънчевата енергия ще бъде увеличена с 1,5 GW. Това би било 100% увеличение спрямо миналата година, когато 672 MW нови фотоволтаици бяха свързани към енергийната система.

Резултатът през 2020 г. спадна поради прекъсвания в глобалната верига на доставки, причинени от пандемията COVID-19, каза ръководителят на GENSED Халил Демирдаг, цитиран от Анадолска агенция.

В края на 2020 г. общата инсталирана мощност на фотоволтаичните съоръжения е била 6667 MW, което е 4% от общото производство на електроенергия в Турция. Демирдаг каза, че потенциалът за слънчева енергия може да помогне на Турция да намали разходите си за внос на енергия и изменението на климата./business.dir.bg


Тагове: Турция, ВЕЦ
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg