EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Турция предлага "близкоизточен Шенген"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Турция предлага "близкоизточен Шенген"

mail09:19 | 26.11.2010прегледи 664 коментарикоментари 0


Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган предложи на арабските страни да създадат "близкоизточен Шенген" - зона на свободно движение на хора и стоки през границите, предаде ИТАР-ТАСС.
В речта си по време на откриването на общоарабски банков форум в Бейрут вчера Ердоган подчерта, че "арабите и турците, макар и да говорят на различни езици, имат обща история и култура".
"Можем лесно да превърнем нашето добросъседство в братски отношения, за да създадем заедно едно по-добро бъдеще", заяви Ердоган. Той посочи още, че Турция се стреми към "спокойствие, разцвет и стабилност в региона".
Турският премиер, който завърши снощи двудневното си посещение в Ливан, подписа в Бейрут заедно с ливанския си колега Саад Харири политическа декларация за учредяване на Висш стратегически съвет и зона за свободна търговия. По-рано подобни споразумения бяха сключени между Турция и Сирия, Ирак и Йордания, напомня агенцията. По този начин, според думите на Ердоган, Турция и четирите арабски страни ще могат да се възползват от изгодите на свободното икономическо пространство.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg