EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Турция получи повече, отколкото искаше

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Турция получи повече, отколкото искаше

mail13:18 | 13.07.2009прегледи 375 коментарикоментари 0


Газопроводът "Набуко", който трябва да свърже Европа с газовите залежи на Централна Азия през Турция, ще бъде реверсивен – т.е. той ще е в състояние да транспортира газ и в обратната посока, заяви за Reuters турският министър на енергетиката Танер Йълдъз. В случай на криза тръбата ще даде на Турция достъп до европейския газ чрез разпределителния център в австрийския град Баумгартен. Освен това тя заедно с останалите транзитни страни по проекта ще има правото на определен дял от половината от общия обем газ, който в дадени моменти може и да превиши спорните досега 15%, или 4.5 млрд. куб.м.
Турция получи каквото искаше и може би повече, отколкото искаше, от проекта за газопровод "Набуко", посочва еврокомисарят по енергетиката Андрис Пиебалгс в интервю за турското електронно издание "Хюриет дейли нюз".Той е дал интервюто преди днешното подписване в Анкара на междуправителственото споразумение за проекта "Набуко". Споразумението ще бъде подписано от представители на петте страни, участващи в проекта - България, Румъния, Австрия, Унгария и Турция. Еврокомисарят по енергетиката изтъква, че преговорите по споразумението за "Набуко" са отнели пет години, защото този проект е по-сложен от други проекти. Той посочва, че ЕК е оказвала помощ на всички страни на масата на преговорите.
"Има и един важен психологически ефект в ЕС - за първи път милиони европейски граждани, онези, които страдаха от недостиг на газ през миналите зими, ще видят Турция като "големия помощник" в стремежа им към енергийна сигурност", посочва Пиебалгс. "Същото важи и в Турция - за първи път в една толкова жизненоважна област като енергийната сигурност, турските граждани, бизнесмени и политици ще видят, че Турция и ЕС се справят ръка за ръка с общо предизвикателство", допълва еврокомисарят.
Пиебалгс заявява, че Европейската комисия напълно подкрепя отварянето на глава "Енергетика" в преговорите за присъединяване на Турция с ЕС. Преговорите по тази глава не могат да започнат заради ветото на кипърските гърци, отбелязва електронното издание.



 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg