EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Турция отмени търга за АЕЦ, спечелен от руска компания

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Турция отмени търга за АЕЦ, спечелен от руска компания

mail09:08 | 23.11.2009прегледи 500 коментарикоментари 0


Турция е отменила търга за строеж на първа атомна централа, съобщи АФП.
Държавната компания за електроразпределение ТЕТАШ, която отговаря за търга, съобщи, че той е бил отменен от ръководството на компанията, без да посочва основания за решението.
Според условията на търга, обявен през 2008 за изграждане на първи атомен реактор в Турция, ТЕТАШ е "свободна" да анулира търга.
Консорциум, воден от руската държавна компания Атомстройекспорт, бе единствен кандидат за строежа на атомна централа с мощност 4 800 мегавата в Аккую /окръг Мерсин, на средиземноморското крайбрежие/.
Това е пети опит на Турция да се сдобие с атомна централа. Предишните опити се провалиха по различни причини - финансови и екологични, отбелязва АФП.
Турция е решена през 2010 да започне изграждането на две атомни централи. Изявлението на турския енергиен министър Йълдъз Танер дойде непосредствено след оповестеното решение на Турската национална електрическа компания (ТЕТАШ) за спирането на търга за първата турска АЕЦ, в който единствен кандидат беше руската компания "Атомстройекспорт", съобщава БНР.
"Спирането на търга не означава, че правителството се отказва от ядрената си стратегия, която е част от държавната политика Турция" – това каза енергийният министър, който подчерта, че освен първата АЕЦ в средиземноморския район на гр. Мерсин, планират строежа на втора атомна централа в югоизточния район на гр. Синоп през 2010г. Танер Йълдъз уточни, че са се съобразили с решението на съда от миналата седмица, с което за втори път се отменя търга за АЕЦ, който през септември миналата година спечели единственият кандидат  - руско-турският консорциум "Атомстройекспорт", техният партньор "Интер РАО" и турската "Парк текник" от групата "Чалък". Търгът беше оспорван и в публичното пространство, поради липса на прозрачност, а съдът го спря, като определи две от условията му за невалидни.
Руската страна ревизира с 27 % надолу първоначалната драстично висока спрямо текущите стойности цена на тока. Въпреки това енергийното министерство  не обжалва решението в Държавния съвет, се казва още в кореспонденцията на БНР.
"Атомстройекспорт" е един от основните кандидати и за строежа на АЕЦ "Белене" у нас.
Относно газовите проекти за европейските пазари, министър Йълдъз изтъкна, че в дългосрочен план, "Набуко" и руският газопровод "Южен поток" не се конкурират.


 


Тагове: Турция, АЕЦ, отмяна
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg