EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Турция откри нова рафинерия в Измир

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Турция откри нова рафинерия в Измир

mail09:35 | 23.10.2018прегледи 706 коментарикоментари 0


Петролна рафинерия СТАР, построена със средства на азербайджанската държавна петролна компания СОКАР, бе отрита в Алиага в окръг Измир /Западна Турция/ в присъствието на президентите на Турция и Азербайджан - Реджеп Тайип Ердоган и Илхам Алиев, съобщи Анадолската агенция.Проектът на стойност 6,3 милиарда долара ще намали под 40% вноса на дизел в Турция, отбелязва агенцията.С рафинерия СТАР ние още повече укрепихме стратегическите измерения на нашите братски отношения с Азербайджан, каза Ердоган на церемонията. Той изтъкна, че всеки проект, който двете страни осъществяват заедно, утвърждава статута на Турция и Азербайджан като регионални сили. Ердоган посочи, че с рафинерията се цели да се спестят близо 1,5 милиарда долара годишно от внос на петролни продукти и да се намали външната зависимост от петролни продукти.

Рафинерия СТАР е едно от най-големите петролни съоръжения, изградени през последните години в Европа, Близкия изток и Северна Африка, според съобщение на турското президентство.Алиев посочи на церемонията, че Баку и Анкара постигат всяка цел, която си поставят, тъй като съществува силна политическа воля между двете страни.Той похвали Ердоган, като каза, че под неговото ръководство Турция е станала голяма глобална сила. Това много ни радва. Силата на Турция е наша сила, изтъкна азербайджанският президент.

Рафинерия СТАР, която се притежава изцяло от азербайджанската компания СОКАР, ще увеличи с една трета годишния капацитет на Турция за преработка на петрол, който сега е в размер на 28,1 милиона тона, според официални данни, цитирани от Ройтерс.Рафинерията ще покрива 25% от нуждите на Турция от петролни продукти, според сайта на СОКАР.Тя ще се снабдява със суров петрол от международните пазари, според отговорни представители на СОКАР.СОКАР е основен партньор в Трансанадолския газопровод /ТАНАП/, по който ще се транспротира природен газ от Каспийско море до Турция и Европа. СОКАР притежава химическата компания Петким в Турция.

 

 

 

 

 

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 903