EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Турция: Опозицията печели Анкара

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Турция: Опозицията печели Анкара

mail10:15 | 01.04.2019прегледи 516 коментарикоментари 0


Партията на справедливостта и развитието /ПСР/ печели 44,42 процента, Народнорепубликанската партия /НРП/ - 30,07 процента, Партията на националистическо действие /ПНД/ - 7,25 процента, "Добра партия" - 7,46 процента от гласовете на местните избори в Турция, според данни от преброяването на 99,01 процента от гласовете, съобщава Анадолската агенция.
Републиканският алианс, съставен от управляващата ПСР и ПНД, печели общо 51,67 процента, а Националният алианс, обединяващ НРП, "Добра партия" и ислямистката Партия на щастието, печели 37,53 процента от гласовете.
Прокюрдската Демократична партия на народите /ДПН/ печели 4,22 процента от гласовете, според неокончателните данни.
Избирателната активност е била 84,52 процента. От общо 57 093 410 лица с право на глас на изборите са гласували 47 784 882 души, а броят на валидните гласове е 45 970 921, според данните, цитирани от Анадолската агенция.
Мансур Яваш, кандидат на НРП за кмет на Анкара, печели кметския пост в столицата с 50,90 процента от гласовете, изпреварвайки кандидата на ПСР Мехмет Йозхасеки /47,06 процента/, според неокончателни резултати, цитирани от Анадолската агенция.
Тази сутрин продължава преброяването на гласовете в мегаполиса Истанбул, като и кандидатът на опозицията Екрем Имамоглу, и кандидатът на ПСР Бинали Йълдъръм обявиха, че печелят кметските избори в града, отбелязва Асошиейтед прес.
Според данните, цитирани от Анадолската агенция, кандидатът на ПСР печели 48,70 процента от гласовете на изборите в Истанбул, а кандидатът на НРП - 48,65 процента.
В населените предимно с кюрди окръзи в югоизточната и източна част на страната прокюрдската Демократична партия на народите /ДПН/ е спечелила седем кметски места в района, но е загубила кметските постове в някои градове, считани за крепост на партията, в които е удържала победа ПСР, отбелязва Асошиейтед прес.
Правителството подмени много от избраните на предишните местни избори кметове от ДПН в югоизточната част на страната с назначени от него администратори, обвинявайки ДПН в предполагаеми връзки с нелегалната Кюрдска работническа партия /ПКК/, припомня агенцията. На сегашните избори ДПН успя да си възвърне някои от тези кметски места, но не всички.
Турската лира изгуби 0,3 процента от стойността си спрямо долара рано тази сутрин след вчерашните местни избори, на които управляващата ПСР на президента Реджеп Тайип Ердоган загуби контрола над столицата Анкара и изглежда, че ще признае поражение в най-големия град на страната - Истанбул, отбелязва Ройтерс.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg