EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Турция ограничава спекулативния капитал

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Турция ограничава спекулативния капитал

mail13:10 | 27.01.2011прегледи 365 коментарикоментари 0


Мерките, приети наскоро от Турската централна банка за защита на икономиката на страната и по-специално за възпиране на навлизането на спекулативни капитали, дават резултати, заяви турският министър на икономиката Али Бабаджан, цитиран от АФП.
С цел възпиране на спекулативни капитали Турската централна банка неочаквано намали миналата седмица водещата лихва с 25 процентни пункта до 6,25%. Освен това тя увеличи съотношението на резервите на банките, принуждавайки ги да заделят повече средства за Централната банка, за да забави растежа на потребителските заеми. Целта на правителството с тези мерки е да ограничи инфлационните въздействия и рисковете от прегряване в една икономика с висок икономически растеж. Значителен обем капитали по краткосрочните спекулативни сметки са изтекли от Турция, заяви Бабаджан, без да посочва цифри. Когато наблюдавате движенията на пазара, виждате, че дългосрочните капитали продължават да влизат в Турция. Това е важно развитие, добави той. Ние желаем умерен растеж на обема на банковите кредити, подчерта министърът.
Освен това Централната банка ревизира вчера прогнозите си за инфлацията през 2011 г. от 5,4% на 5,9% и подчерта важността от следване от правителството на строга бюджетна политика. Някои наблюдатели предполагат, че правителството би могло да се отклони от бюджетната дисциплина преди парламентарните избори през юни. Въпреки прогнозите за икономически растеж от близо 7% през 2010 г. Турция е изправена пред растящ дефицит по текущите сметки. Дефицитът се увеличи от 2,3 % от БВП през 2009 г. до близо 6,2% през 2010 г., което е определено над предвидените 5,4%.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg