EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Турция напредва с изграждането на газовия хъб

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Турция напредва с изграждането на газовия хъб

mail13:35 | 10.01.2023прегледи 644 коментарикоментари 0


Инфраструктурата за газовия център, който Турция ще изгради на своя територия заедно с Русия, е почти готова, заяви турският министър на енергетиката и природните ресурси Фатих Дьонмез пред телевизия Хабертюрк.

"Турция ще се превърне в търговски газов център, тук ще се образуват цените", заяви министърът, като отбеляза, че Турция ще стане "играч" на газовия пазар. "Ще има цена за обслужване. Намираме се близо до ресурсите. Когато купуваме газ, ние го купуваме на базата на индексираната цена на пазарите в Западна Европа. Но ако създадем този показател в Турция, това ще бъде предимство за региона на Югоизточна Европа", добави той.

Министърът напомни за подписаното в София споразумение за достъп до газопреносната мрежа и терминалите за втечнен газ в Турция. По думите му то е било първата стъпка към реализацията на намерението на Турция да се превърне в газов център в Югоизточна Европа.

"През последните месеци бяха проведени няколко технически срещи с България. Преди три седмици нашият президент прие българската делегация в Истанбул. Енергетиката и природният газ бяха включени в дневния ред. България е енергийно зависима страна като нас. Те търсеха алтернативни източници", каза той.

Дьонмез напомни, че Турция получава природен газ от общо 15 различни източника, в т.ч. Иран, Азербайджан и Русия като страните с най-големи запаси от природен газ. 

"Могат да се добавят и ресурси от източната част на Каспийско море, Ирак и Източното Средиземноморие. В момента, в който този ресурс навлезе, е естествено да се формира пазар и да се осъществява търговия. Когато към това добавим и местния газ, ще разполагаме с много по-големи запаси от газ", посочи той.

По думите на министъра Турция е на път да финализира пътната карта за изграждането на газовия хъб и физическата ѝ инфраструктура е подготвена. 

"Водим преговори за формиране на цени в съответствие с очакванията на международните пазари. Всъщност обсъдихме тези неща по време на посещенията си в България и (Република Северна) Македония. Те също ни подкрепят. Водим разговори със страните източници. Те също са благосклонни към тази идея. Смятаме, че можем да създадем прозрачен пазар, на който всички ще се доверят", подчерта той.

Фатих Дьонмез посочи още, че Турция води преговори и с Русия, включително за осигуряване на предимства в цената, които ще бъдат в полза на Турция.

"Понастоящем най-критичният въпрос за страните е сигурността и непрекъснатостта на доставките. В момента нямаме проблеми с Русия. Разбира се, цената също е важна. Това са търговски въпроси. Ще ги обявим, когато настъпи моментът за това", каза той.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg