EUR 1.9558
USD 1.6817
CHF 1.8334
GBP 2.3182
CNY 2.6310
you tube
mobile version

Турция намали основната си лихва

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Турция намали основната си лихва

mail08:02 | 27.09.2021прегледи 458 коментарикоментари 0


Турската централна банка неочаквано намали основния лихвен процент с един процентен пункт, като отстъпи пред искането на президента Реджеп Тайип Ердоган за по-ниски лихви по заемите, за да бъде стимулиран растежът, съобщава Асошиейтед прес.

Комисията по парична политика на банката намали лихвения процент от 19 на 18 процента въпреки годишната инфлация от 19,25 процента.

Решението доведе до спад на турската лира до почти рекордно ниско ниво от 8,808 лири за един щатски долар, отбелязва АП. (Към 17.40 местно време 1 USD - 8,74 TRY.)

Икономистите обикновено разглеждат по-високите лихвени проценти като мярка за ограничаване на инфлацията, но Ердоган многократно е казвал обратното - че високият лихвен процент е причина за повишаване на цените.

Тимоти Аш, специалист за развиващите се пазари на лондонския "Блубей Асет Мениджмънт", в съобщение до инвеститорите критикува остро хода на централната банка.

"Мисля, че Ердоган поема огромен риск, защото популярността му спада и той трябва да действа рисково, за да накара икономиката да се раздвижи във всички посоки", заяви той.

Управителят на Турската централна банка Шахап Кавджъоглу е четвъртият заемащ поста от 2019 г. насам, което засилва опасенията за независимостта на банката, посочва АП.

От стъпването му в длъжност през март тази година той задържа лихвения процент на 19%, но миналия месец Ердоган призова за намаляване на лихвените проценти.

Турската икономика така и не се възстанови напълно от валутната криза през 2018 г., след което беше засегната от пандемията от коронавирус, при което се стигна до нарастваща инфлация и безработица.

Редовните парламентарни избори в страната са планирани за 2023 г., въпреки че правителството може да насрочи и по-ранна дата след отправените неотдавнашни критики за действията му по редица проблеми, включително справянето с пандемията, икономическото възстановяване и летните горски пожари и наводнения, посочва АП.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

България влезе в ERM 2 със сегашния курс

19:21 | 07-10-20 | 2434