EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Турция налага ограничения върху израелския износ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Турция налага ограничения върху израелския износ

mail08:01 | 11.04.2024прегледи 1243 коментарикоментари 0


Турция налага ограничения на износа на изделия от 54 различни категории за Израел, докато не бъде обявено прекратяване на огъня в Газа, съобщи днес турското министерство на търговията, цитирано от Анадолската агенция и Ройтерс.

Турция осъди военната кампания на Израел срещу Газа, която Тел Авив започна след трансграничната атака на палестинската въоръжена групировка „Хамас“ на 7 октомври. Анкара призова за незабавно прекратяване на огъня, подкрепи стъпки за изправяне на Израел пред съд за геноцид и изпрати хиляди тонове помощ за жителите на Газа.

Въпреки това Анкара поддържа търговски връзки с Израел, което предизвика реакции в страната, отбелязва Ройтерс. 

В изявление след съобщението на Турция, че ще предприеме нови мерки срещу Израел, след като Тел Авив отхвърли искането на Анкара да се включи в доставките на хуманитарна помощ за палестинците в Газа от въздуха, турското министерство на търговията уточни, че ограниченията на износа ще включват желязо, мрамор, стоманени изделия, цимент, алуминий, тухли, тор, строителна техника, авиационно гориво и други.

„Това решение ще остане в сила, докато Израел, в рамките на задълженията си, произтичащи от международното право, не обяви незабавно прекратяване на огъня в Газа и не позволи достатъчен и непрекъснат поток от хуманитарна помощ за ивицата Газа“, заяви турското министерство, добавяйки че Турция отдавна „не разрешава продажбата на Израел на какъвто и да е продукт или услуга, които могат да бъдат използвани за военни цели“. 

Малко след началото на военната офанзива на Израел срещу палестинската радикална групировка "Хамас" Турция и Израел изтеглиха посланиците си. Днешното решение на Анкара е първата значима мярка, предприета от Турция срещу Израел от началото на конфликта. Президентът Реджеп Тайип Ердоган се сблъсква в Турция с все повече критики срещу търговските връзки на страната с Израел, отбелязва Ройтерс.

Според данните, публикувани от Асоциацията на износителите на Турция (TIM), макар търговията с Израел да е намаляла след 7 октомври, износът за Израел се е увеличавал всеки месец през тази година, като през март е достигнал 423,2 милиона долара.

Общият износ през първото тримесечие на годината възлиза на 1,1 милиарда долара, което е спад от 21,6 на сто на годишна база, сочат данните на асоциацията.

В отговор израелският външен министър Израел Кац каза, че Турция "едностранно е нарушила" търговски споразумения с решението си да ограничи износа си към Израел и че Израел ще отговори с ограничение от своя страна на продукти, идващи от Турция, предаде Ройтерс.

Кац заяви, че турският президент Реджеп Тайип Ердоган „отново жертва икономическите интереси на народа на Турция, за да подкрепя "Хамас" и ние ще отговорим със същото“.

Турция наложи днес ограничения на износа на изделия от 54 различни категории за Израел, докато не бъде обявено прекратяване на огъня в Газа. Турското министерство на търговията посочи, че ограниченията на износа ще включват железни и стоманени изделия, строителни материали, машини и др.

Новите мерки срещу Израел бяха наложени, след като Тел Авив отхвърли искането на Анкара да се включи в доставките на хуманитарна помощ за палестинците в Газа от въздуха. 

„Това решение ще остане в сила, докато Израел, в рамките на задълженията си, произтичащи от международното право, не обяви незабавно прекратяване на огъня в Газа и не позволи достатъчен и непрекъснат поток от хуманитарна помощ за ивицата Газа“, заяви турското министерство, добавяйки, че Турция отдавна „не разрешава продажбата на Израел на какъвто и да е продукт или услуга, които могат да бъдат използвани за военни цели“. 

/БТА/


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg