EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Турция: Инфлацията се ускори

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Турция: Инфлацията се ускори

mail10:03 | 09.12.2020прегледи 1102 коментарикоментари 0


Индексът на потребителските цени в Турция удари 14,03% през ноември, което е покачване както на месечна, така и на годишна основа, показват последни статистически данни.

Ръстът спрямо октомври е от 2,14 процентни пункта, а в сравнение с ноември 2019 г. - от 3,47 процентни пункта, показват данните. Покачването на инфлацията е драстично по-голямо, отколкото се очакваше предварително. Група от 23 икономисти прогнозираше тя да достигне 12,69%.

Най-големият ръст бележи категорията "разни стоки и услуги" - с 29,42%, следвана от храните и безалкохолните напитки с 21,08% и транспортът с 18,67%.

Така целта на правителството за инфлация от 10,5% за цялата 2020 г. остава под въпрос, въпреки че финансовият министър на страната Лютфи Елван коментира в туит, че тя ще използва парични и фискални инструменти за овладяването на срива на валутата.

Не е ясно какви монетарни инструменти остават в южната ни съседка, след като нейните резерви от чуждестранна валута се сринаха наполовина от началото на годината. Същевременно и промяната в лихвената политика на страната не помогна особено.

Години наред президентът Ердоган поддържаше идеята за ниски лихви и беше яростен противник на увеличаването им. След като обаче тази стратегия, в комбинация с печатането на пари, доведе местната валута до състояние на свободно падане, той уволни гуверньора на централната банка, въпреки че той спазваше стриктно изискванията на самия Ердоган.

Така на поста беше издигнат Начъ Абгал, бивш финансов министър, който при встъпването си в длъжност обеща увеличаване на основния лихвен процент, което за много кратко внесе известна стабилност в лирата. Тя се консолидира още повече, след като основният лихвен процент наистина беше вдигнат.

Но стабилността не траеше дълго. Инвеститорите, изглежда, достигнаха до прозрението, че висок лихвен процент в страна с изключително оскъдни валутни резерви не е добра стратегия, което допълнително обезцени лирата спрямо водещите валути като долара и еврото, на практика оставяйки централната банка без правилен ход по отношение на лихвената политика като инструмент за спиране на обезценяването на лирата.

Източник: Money.bg


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1012