EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Турция: Инфлацията по-голяма от обявената

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Турция: Инфлацията по-голяма от обявената

mail13:35 | 26.01.2024прегледи 560 коментарикоментари 0


Националният статистически институт на Турция (Тюркстат) допуска, че „инфлацията в страната е два пъти по-висока от обявената“, съобщава турският сайт за икономически новини „Економим“.

Тази оценка е направена на базата на отговори от Анкета за потребителски нагласи, проведена от Тюркстат. Огромната разлика в стойностите е резултат от разнообразието на стоки и услуги, за които потребителите предпочитат да харчат парите си, уточнява „Економим“.

Aнкетата показва недоверие на гражданите към официалните статистически данни, особено към тези, които засягат пряко живота на хората, каквито са данните за инфлацията.

Според Тюркстат инфлацията за 2023 г., която според официални данни е на равнище от 64,7 на сто, се усеща от гражданите като 129,4 на сто.

В същото време Турският статистически институт определя като „невъзможно“ съпоставянето на своите данни с тези на т.нар. Група за изследване на инфлацията в Турция, според която индексът на потребителските цени за 2023 г. е 127 на сто.

Двете институции обявяват различни стойности на инфлацията през годините, а нарастването на равнището на инфлацията в последно време прави различията още по-осезаеми, отбелязва „Економим“. 

Тюркстат посочва редица причини, които водят до пропастта между официалните данни за инфлация и инфлацията, която потребителите усещат. Сред тях са: различия в доходите, разнообразието на стоки и услуги, за които потребителите предпочитат да харчат парите си, промени в предпочитанията на използваните стоки и услуги, които са база за определяне на Индекса на потребителските цени и др.

Важен фактор в това отношение е и фактът, че голяма част от потребителите сравняват текущите цени на стоките и услугите, с цените за същите стоки и услуги далеч назад във времето, сочат данните от анкетата на Тюркстат, цитирани от „Економим“.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158