EUR 1.9558
USD 1.8118
CHF 1.9990
GBP 2.2736
CNY 2.5044
you tube
mobile version

Турция инвестира $12 млрд. във високоскоростна ЖП мрежа

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Турция инвестира $12 млрд. във високоскоростна ЖП мрежа

mail10:46 | 12.02.2010прегледи 1310 коментарикоментари 0


Турция планира да инвестира приблизително $12 млрд.  през следващите години , за да построи високоскоростна железопътна мрежа и да привлече по- голям трафик към железопътния транспорт, съобщи Reuters, позовавайки се на информация от държавната турска железница.
Железопътната мрежа в момента поема 3 % от вътрешния пътникопотока и 5 % от транспортираните товари в Турция, информират от борда на директорите на Турската държавна железница.
Има политическа воля тази негативна картина да се промени като това включва модернизация на съществуващата мрежа, закупуване на нови локомотиви, осигуряване на високоскоростен транспорт. Увеличаването на населението, икономическото развитие и нарастващите транспортни потребности предопределят промяната, отбелязва Reuters, цитирайки позицията на представители на Турската държавна железница.
Турция откри първата високоскоростна жп линия през март 2009 г. Приблизително $4 млрд. са инвестирани в проекта, който свързва столицата Анкара със западния град Ескишехир.
Продължение на проекта е инвестирането на $1.27 млрд. във високоскоростна връзка между Ескишехир  и Истанбул, изграждането на която стартира след като китайски консорциум спечели обявения за целта търг.
Пътуващите между Анкара и Ескишехир влакове изминават максимум 250 км за час.
По планирани проекти за изграждане на общо 2 297 км за високоскоростни пътища ще бъдат инвестирани  $10.4 млр. Със закупуването на 74 високоскоростни влакове общата стойност на инвестицията ще достигне $12 млрд.
През тази година се очаква да стартира изграждането на 212 км високоскоростна жп линия, която ще свързва Анкара и Кония. Други $1.6 млрд. ще бъдат инвестирани в 480 километрова отсечка между Анкара и Сивас, съобщава Reuters, цитирайки изявление на Турската държавна железница .


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg