EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Турция измести Китай в бизнеса с дрехи

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Турция измести Китай в бизнеса с дрехи

mail14:04 | 11.02.2020прегледи 1139 коментарикоментари 0


Няколко модни компании, които произвеждат облекла в засегнатия от коронавируса Китай, са започнали преговори с турски фирми за прехвърляне на производството в Турция, съобщиха за Ройтерс двама официални представители от сектора, като единият от тях прогнозира, че новите поръчки ще достигнат 2 милиарда долара.

Епидемията от новия коронавирус отне живота на над 637 души в Китай, от където се смята, че е тръгнала заразата, като накара много фабрики да спрат дейността си временно, докато властите се опитват да овладеят ситуацията.

"Мениджърите по покупките и дизайнерите не могат да отидат в Китай заради опасенията от коронавируса и ограниченията за пътуванията. Така че няколко известни бранда започнаха преговори за производство на новите сезонни артикули в Турция", казва Хади Карасу, ръководител Турската асоциация на производителите на облекла.

Нарастването на производствените разходи в Китай и 36-процентният спад в стойността на турската лира през последните две години на фона на валутната криза през 2018 г. вече превърнаха Турция в подходяща опция, добави Карасу.

"Китай има износ на готови облекла на стойност около 170 милиарда долара. По наши изчисления около 1 процент от поръчките ще бъдат пренасочени към Турция първоначално, което би възлязло на 2 милиарда долара", отбелязва той.

От своя страна Мустафа Гюлтепе, ръководител на Асоциацията на износителите на облекло в Истанбул, заяви, че секторът има капацитет да поеме допълнителни поръчки.

 

 

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg