EUR 1.9558
USD 1.7999
CHF 1.9913
GBP 2.2782
CNY 2.4937
you tube
mobile version

Турция излиза от проекта АЕЦ "Акую"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Турция излиза от проекта АЕЦ "Акую"

mail09:32 | 08.02.2018прегледи 9737 коментарикоментари 0


Консорциумът от три частни турски компании Cengiz-Kolin-Kalyon (CKK) се отказва от участие в проекта за изграждане на АЕЦ „Акую", съобщи вчера Анадолската агенция, позовавайки се на информация от консорциума.

Като аргумент за напигускате на проекта от консорциума посочват, че не е постигната договореност по търговските въпроси за експлоатация на централата.

През юни 2017 г. принадлежащата на руския гигант „Росатом" проектна компания „Аккую Нуклеар» и консорциума СКК подписаха предварителен договор за получаване на 49 процента от АЕЦ «Акую», но до окончателна договореност по всички клаузи за експлоатацията на централата не беше постигната.

През 2010 г. Русия и Турция подписаха междуправителствено споразумение за сътрудничество за строителство и експлоатация на АЕЦ „Акую" в турската средиземноморска провинция Мерсин за около 22 млрд. долара. Договореният проект предвижда изграждането на общо 4 енергоблока ВВЕР, всеки от които с мощност от 1200 мегавата. По план първите два енергоблока трябва да бъдат въведени в експлоатация до 2023 година, а вторит два - до 2025 година.

Според източници на руски медии, мястото на турския консорциум СКК може да бъде заето от турската държавна компания EUAS International ICC, която вече участва с „Росатом" в съвместен проект за изграждане на АЕЦ в Япония. От руското икономическо издание РБК обаче съобщават, че от консорциума излизат само двете турски частни компании - Kolin Insaat и Kalyon Insaat, а Cengiz Holding остава, което не се потвърждава от Анадолската агенция.


Тагове: Турция, Акую, АЕЦ
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg