EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Турция изгражда трети реактор в АЕЦ "АККУЮ"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Турция изгражда трети реактор в АЕЦ "АККУЮ"

mail07:30 | 12.03.2021прегледи 1051 коментарикоментари 0


На площадката на АЕЦ „Аккую“ се проведе церемония за началото на строителството на трети енергоблок на първата АЕЦ в Турция. С церемонията бе даден старт на изливането на „първия бетон“ в основата на третия енергоблок на централата.

Според турския министър Фатих Дьонмез изграждането и пускането в експлоатация на централата ще осигури 10% от електроенергийните нужди на Турция. „Тя има и много важен принос за опазването на нашата околна среда - АЕЦ са източник на чиста и непрекъсната електроенергия. Проектът е и двигател за развитието на промишлеността, икономиката, заетостта и много свързани индустрии”, заяви той.

Лицензът за изграждане на трети енергоблок на АЕЦ „Аккую“ бе издаден от Турската агенция за ядрено регулиране (NDK) на 13 ноември 2020 г.

Бетонирането на фундаментната плоча е предшествано от комплекс от подготвителни дейности - монтаж на оборудване за понижаване на нивото на водата, изкопни дейности, изграждане на бетонна възглавница и хидроизолация, армировка на фундамента и монтаж на вградени части.

Процесът на бетониране се следи от специалистите от Лабораторията на бетонния завод, представители на „Аккую Нуклеар” и главния изпълнител на строителството - съвместното предприятие ТИТАН 2 IC İÇTAŞ İNŞAAT, както и от служители на независимата организация за строителен контрол - френската инженерингова компания Assystem EOS.

Понастоящем се извършват едновременно строителни и монтажни работи на площадките и на четирите енергоблока на АЕЦ „Аккую“. Бетонирането на фундаментната плоча на първи енергоблок бе завършено през март 2019 г. Към днешна дата в сградата на реактора е монтирано устройство за локализиране на стопилката, сухата защита на реактора, продължават дейностите по бетониране на стените на вътрешните конструкции. Сред ключовите събития, планирани за първи енергоблок, са дейностите по монтажа на  корпуса на реактора.

Бетонирането на фундаментната плоча на втори енергоблок започна на 8 април 2020 г. и приключи в началото на юни 2020 г.

Пакетът от документи за получаване на лиценз за изграждане на четвърти енергоблок на АЕЦ „Аккую“ бе внесен в Турската агенция за ядрено регулиране на 12 май 2020 г. и в момента се разглежда от регулаторния орган.

 

 

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg