EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Турция и САЩ намалиха взаимно мита

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Турция и САЩ намалиха взаимно мита

mail12:40 | 27.05.2019прегледи 1030 коментарикоментари 0


Турция намали митническите тарифи за част от американския внос в отговор на подобен ход от страна на САЩ за съкращаване наполовина на тарифите за вноса на турски стомана, се посочва в Държавния вестник на нашата съседка, съобщава Ройтерс.

Съединените щати удвоиха митата за внос на турска стомана и алуминий от 25% на 50% през август 2018-а година след сериозен дипломатически спор между съюзниците от НАТО, който тогава доведе и до нова обезценка на турската лира. Турция отвърна с удвояване на тарифите за вноса на американски автомобили, алкохол и тютюн.

Ройтерс предаде, че Турция ще намали наполовина митническите тарифите за вноса от САЩ на леки автомобили, алкохолни напитки, тютюн, козметика и поливинилхлорид (PVC). Преди решението на властите от Анкара митата за американското уиски бяха от цели 140%, за леките автомобили - 120%, за PVC - 50% и за козметичните продукти - 60%.

"Решихме реципрочно да намалим наполовина допълнителните мита, наложени върху 22 продукта с произход от САЩ", написа в Туитър министърът на търговията Рушар Пекан. "С това решение митата, наложени на стоки с произход от САЩ от гореспоменатите продукти, ще бъдат намалени от 521,2 милиона долара до 260,6 милиона долара", добави тя.

Търговският министър също така заяви, че Турция ще продължава да работи за увеличаване на двустранната търговия със САЩ до 75 млрд. долара.

Решението на Белия дом от миналата седмица да намали наполовина налозите върху вноса на турска стомана беше едно редките положителни развитие на отношенията между Анкара и Вашингтон. В същото време обаче администрацията на Белия дом прекрати и досегашното преференциално търговско споразумение с Анкара в рамките на т.нар. "Общата система за преференции" (GSP) на САЩ.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg