EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Турция: И наргилето забранено

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Турция: И наргилето забранено

mail10:30 | 29.01.2013прегледи 452 коментарикоментари 0


Вековна традиция с дълбоки корени в културата на Турция от днес е забранена в страната: хората вече няма да могат да пушат наргиле на обществени места.
Мярката е част от новите правила на ислямско-консервативното турско правителство с цел да се намали тютюнопушенето.
Според правителствен декрет, публикуван в държавен вестник, занапред е забранено да се пуши наргиле и водна лула, а нарушителите ги заплашва глоба.

През 2009 г. правителството в Анкара се зае с тютюнопушенето, като го забрани във всички публични места – барове, ресторанти и кафенета. Наргилето бе забранено за непълнолетни под 18 г.
Кафенетата обаче продължиха да предлагат наргиле с плодови смеси, без или с тютюн, предизвиквайки гнева на санитарните власти, според които да се пуши по този начин е опасно: щом има горене, консуматорът вдишва токсични продукти.
Наргилето е било много популярно в турската империя. Но след установяването на републиката през 1923 г. и с идването на цигарите използването му значително бе ограничено. Последните години обаче наргилето отново се върна на мода в големите градове.
Специалистите предупреждават, че с плодовите аромати, които отделя наргилето, почитателите му често забравят, че пушат тютюн и че той вреди. И тъй като се пуши по-продължително от цигарата, то е още по вредно. /АФП

 


Тагове: Турция, наргиле
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg