EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Турция и Китай:Суап-споразумение за $1,7 млрд.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Турция и Китай:Суап-споразумение за $1,7 млрд.

mail17:50 | 21.02.2012прегледи 825 коментарикоментари 0


Турция и Китай подписаха днес суап-споразумение на стойност около 1,7 милиарда долара в рамките на официалното посещение на китайския вицепрезидент Си Цзинпин в Анкара, съобщи ИТАР-ТАСС.
Сделката беше сключена между централните банки на двете страни и предвижда взаимен обмен на активи и пасиви на стойност 3 милиарда турски лири и 10 милиарда китайски юана. Според изявление на централната банка на Турция споразумението ще бъде в сила в продължение на три години и ще позволи опростяване на търговските процедури за деловите кръгове от двете страни. По взаимно съгласие на двете страни споразумението може да бъде продължено след изтичането на срока на действието му. След разговорите между Си Цзинпин и турския президент Абдуллах Гюл бяха подписани още шест протокола и меморандума.
Сред тях е рамково споразумение за финансово сътрудничество между държавната хазна на Турция и Китайската банка за развитие,протокол за контрол на качеството на хранителните стоки, протоколи за намерения между държавните телевизионни канали и телекомуникационните компании. Китайският вицепрезидент напомни, че през 2010 г. двете страни подписаха споразумение, с което двустранните отношения бяха издигнати до нивото на стратегическо сътрудничество. "Настоящото посещение има за цел укрепването на нашето взаимодействие в политическата и икономическата сфера и в областта на сигурността. През последните години Китай и Турция играят важна роля на международните и регионални арени", заяви Си Цзинпин.
Снимка: Архив БГНЕС


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg