EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Турция започва интерконектора с България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Турция започва интерконектора с България

mail10:30 | 29.11.2012прегледи 738 коментарикоментари 0


Турция започва работата по изграждането на интерконекторната газова връзка с България и решението за това вече е взето. Това е потвърдил пред президента Росен Плевнелиев премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган. Турция разглежда като възможност газовата връзка да бъде изградена като част от трасето на проекта „Набуко-Запад“. По този начин ще бъдат създадени допълнителни възможности за повишаване на капацитета и възможностите на проекта, когато бъде реализиран.

Работата по съвместни инфраструктурни проекти между България и Турция, както и сътрудничеството за повишаване на енергийната сигурност в региона бяха основни акценти в разговорите на президента Росен Плевнелиев в първия ден от официалното му посещение в Турция. Турската страна не се е отказала от участие в работата по изграждането на скоростния път Русе-Свиленград, но намеренията ще бъдат обсъждани на техническо равнище, стана ясно след разговорите на българския държавен глава в турската столица. И двете страни ще насърчават инвестициите в транспорта, строителството и телекомуникациите, като са налице и конкретни инвестиционни намерения от страна на турския бизнес.
По отношение на потенциалното изграждане на нова енергийна мощност в близост до българо-турската граница край Резово, президентът Росен Плевнелиев уточни пред български журналисти в Анкара, че съществува идея на турски частен инвеститор за строителството на ТЕЦ в района с изграждане на пристанище за въглища. Проектът е в ранен етап на развитие, но поставихме проблема „с цялата му тежест и безпокойство“, подчерта президентът. „Туризмът е стратегическа индустрия и за двете страни, а отговорното отношение към бъдещото поколение е да оставим чисти плажовете на бъдещите поколения“, коментира Росен Плевнелиев. Държавният глава припомни, че вече беше изразено гражданско неподчинение срещу изграждането на нови енергийни мощности в граничния район. „Надяваме се на пълно разбиране от турска страна, че България има сериозен проблем с този проект. Сигнализираме за проблема навреме и очакваме оттук нататък да бъдем информирани и да има сериозно отношение“, категоричен беше още държавният глава.
В Анкара президентът Росен Плевнелиев разговаря с председателя на Великото национално събрание Джемил Чичек и се срещна с представители на изселнически организации.
Днес държавният и глава и водената от него делегация ще бъдат в Истанбул. Росен Плевнелиев ще посети първата европейска железопътна гара на бъдещия ж.п. тунел под Босфора. Тунелът ще свърже азиатската с европейската част на Турция, а изграждането му е част от проекта за свързване на Централна Европа с Азия със скоростна ж.п. връзка.
В Истанбул президентът Плевнелиев ще има срещи с представители на Съюза на камарите и стоковите борси на Турция - най-голямата неправителствена организация, която представлява частния бизнес в Турция с 365 членуващи стокови борси, промишлени и търговски камари, както и със Съвета за външноикономически отношения на Турция, в който членуват 750 компании и близо 150 представители на бизнес институции, съвети, индустриални и търговски камари./ Прессекретариат Президент на Република България
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg