EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Турция заплаши Иран със съд

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Турция заплаши Иран със съд

mail13:30 | 01.02.2012прегледи 443 коментарикоментари 0


Турция заплаши Иран със съд заради високите цени на природния газ. Енергийният министър Танер Йълдъз обеща, че няма да има прекъсване на доставките, но поради непостигането на съгласие в края на преговорите с иранските представители за цените и количества Турция ще се обърне към Международния арбитражен съд.
Заради най-големите студове в страната от 33 години насам нарасна и потреблението на ток и газ, затова според Танер Йълдъз не се изключва увеличаване на потребителските цени. Той предупреди и за временни прекъсвания на доставките на синьо гориво от Украйна. Същевременно увери, че Турция има достатъчно алтернативни източници, от които се захранва, и затова място за притеснения тази зима няма. Стана ясно, че цената на иранския газ е по-висока от тази, която предлага Русия, освен това е и е над осреднените цени на пазара. Според министъра е ясно, че заради затягането на международното ембарго срещу Иран цените на петрола и природния газ също ще растат. Същевременно той потвърди изказаното неотдавна мнение на външния министър Ахмет Давутоглу, че Турция не смята да се включи към петролното ембарго на ЕС срещу Иран, защото за Анкара обвързващ характер имат само резолюциите на Съвета за сигурност на Обединените нации.
Припомнямe, че заради несъгласие по въпроса за цените с Русия миналата година Турция анулира 25-годишното споразумение за Западната тръба.
 


Тагове: Турция, Иран, газ, съд
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg