EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Турция: Заеми за МСП

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Турция: Заеми за МСП

mail07:00 | 07.03.2019прегледи 805 коментарикоментари 0


Турция ще предложи на малките и средни предприятия в страната втори пакет от заеми на обща стойност 25 млрд. турски лири (4.67 млрд. долара). Това обяви финансовият министър на страната Берат Албайрак, цитиран от "Ройтерс". 

Общо 17 банки участват във финансирането на новия пакет кредити за малките и средни компании, а 20 млрд. лири ще бъдат осигурени от турското финансово министерство. Заемите ще са с падеж 36 месеца, а гратисният период ще е половин година. Месечната лихва ще е 1.54%, а годишната – 18.48%. Турция отпусна сходен пакет през януари, когато участваха 13 банки.

С отпусканите на бизнеса заеми правителството се надява да съживи местната икономика, след като валутната криза, която се разгоря през миналата година, забави икономическия ръст до 1.6% през третото тримесечие и повиши годишната инфлация до над 20%.

"Пазарите може да интерпретират хода на турското правителство като опит за временно насърчаване на икономическия ръст преди местните избори на 31 март, отколкото за дългосрочно стабилизиране на икономиката. Това може да се окаже рискован ход във време, когато пазарът е разочарован от липсата на напредък по структурните реформи, които биха създали силна основа за добре балансиран и устойчив ръст в дългосрочен план", коментира Пьотр Матис, стратег за развиващите се пазари в холандската банка Rabobank.

Опасенията на анализаторите може би са оправдани предвид факта, че преди валутната криза икономическият бум в Турция беше от подхранен от бърз растеж в кредитирането, което обаче не беше подплатено с достатъчни запаси от чуждестранна валута в местните банки. При разгарянето на финансовата криза стана ясно, че Анкара няма добър план за икономическото развитие на страната, а че разчита основно на изгодно кредитиране в страната с пари от международните заемодатели. 

През миналата гoдинa турската икономика беше поставена на сериозни изпитания в резултат на валутната криза, при която местната валута се обезцени с близо 40% спрямо щатския долар от началото на тази година, а инфлацията в страната скочи до 15-годишен връх.

Централната банка на Турция повиши основния си лихвен процент с 6.25% през септември до рекордно висока лихва от 24 на сто, за да спре нарастващата инфлация и да подкрепи драматично обезценяващата се местна валута.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg