EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Турция въведе визи на руски превозвачи

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Турция въведе визи на руски превозвачи

mail13:07 | 03.06.2016прегледи 908 коментарикоментари 0


Турция въведе изискване за визи на руските превозвачи. Решението е в сила от 1 юни, съобщиха информационните източници. Въвеждането на визи се предприема в отговор на санкциите, които Русия предприе срещу турските превозвачи след кризата, която се разрази заради свалянето на руския бомбардировач СУ24 от турски изтребители в нарушение на турското въздушно пространство през месец ноември. Преди кризата се пътуваше безвизово между двете страни. Москва още през декември отмени едностранно безвизовия режим за турските превозвачи. Седмици наред турските тирове останаха на граничните пунктове и това причини огромни загуби на турския бизнес. Турските превозвачи започнаха да ползват т. н. каспийски маршрут, който е по-дълъг и това оскъпява превозите.

Президентът на турската превозваческа асоциация Фатих Шенер посочи, че Турция е изчакала достатъчно време Русия да върне безвизовия режим. Той заяви: След като това не се получи, ние предприехме насрещна стъпка и от руските превозвачи също ще се изискват визи. Същевременно Шенер изрази пожеланието да се възстанови предишният безвизов режим между Турция и Русия, което ще бъде от полза и за двете страни.

На фона на кризата, Русия се подготвя да стартира проекта за строителството на първата турска атомна АЕЦ Мерсин-Аккую, който бе подписан между Анкара и Москва преди избухването на кризата. Руската компания "Росатом" планира отливането на първия бетон на първата турска АЕЦ Аккую-Мерсин да стане през 2018 г. Лицензът се очаква да бъде получен през месец август тази година, заяви директорът по юридическите въпроси на проектната компания "Аккую Нуклеар" Иля Смирнов, цитиран от турски медии.

По думите му, пускането в експлоатация на първия блок се предвижда да стане към 2023 година. Тогава ще се навършат 100 години от основаването на Република Турция от Мустафа Кемал Ататюрк, емблематична за Турция годишнина. 

През последните дни и Владимир Путин, и Реджеп Ердоган изявиха публично желание за подобряване на отношенията, но конкретни стъпки до този момент няма./БНР


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg