EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Турция & Юнкер търсят диалог с Русия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Турция & Юнкер търсят диалог с Русия

mail06:45 | 31.05.2016прегледи 1650 коментарикоментари 0


Дипломатическите напрежения между Турция и Русия не са непреодолими и двете страни могат да нормализират по пътя на диалога отношенията си, засегнати сериозно от сирийската криза, заяви днес турският вицепремиер и говорител на правителството Нуман Куртулмуш, цитиран от АФП.

Не мисля, че нашите напрежения и проблеми са непреодолими или непоправими. Смятам, че това може да се уреди по пътя диалога, посочи Куртулмуш след края на заседание на правителството.

Отношенията между Анкара и Москва се влошиха рязко, след като на 24 ноември турски изтребители свалиха руски бомбардировач Су-24 в района на турско-сирийската граница. Според Анкара самолетът е нарушил турското въздушно пространство, но министерството на отбраната на Русия твърди, че руският самолет се е намирал на сирийска територия и че не е имало нарушаване на въздушното пространство на Турция.

След инцидента Русия въведе редица икономически санкции срещу Анкара и призова руските туристи да не посещават Турция.

Нито Русия, нито Турция могат да си позволят лукса да се лишат една от друга, заяви Куртулмуш.

Изказването му е направено, след като руският президент Владимир Путин заяви миналата седмица, според информации в турските медии, че Русия иска да възобнови отношенията си с Турция и очаква конкретни стъпки от Анкара. Той поиска също извинения от страна на Анкара.

По този повод Куртулмуш не даде ясен отговор, но повтори, че ако турската авиация е знаела, че става дума за руски /самолет/, тя е щяла да действа по различен начин.

Турция не е свалила умишлено този самолет, увери Куртулмуш. Той подчерта, че самолетът е бил неколкократно предупреден, че нарушава въздушното пространство.

Според наблюдатели новото турско правителство начело с премиера Бинали Йълдъръм - верен съюзник на президента Реджеп Тайип Ердоган, се стреми да нормализира отношенията на Турция с редица бивши регионални партньори, включително Русия и Израел.

Работна група не може да реши проблемите в отношенията между Руската федерация и Турция. Това може да бъде направено само от турските власти, от които Москва очаква извинение и компенсация за сваления руски бомбардировач. Това заяви пред журналисти Дмитрий Песков, прессекретарят на руския държавен глава Владимир Путин, предава TACC.
„Никаква работна група не може да реши този проблем, не е в състояние. Това може да направи единствено турското ръководство, от които Москва очаква тези действия, за които Путин говори в Атина“, заяви говорителят на Кремъл.
В гръцката столица Путин припомни, че по във връзка с влошените отношения с Турция „още не сме чули извинения и готовност за компенсация на щетите“.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер се е съгласил да посети Русия за икономически форум, съобщи говорителка на ЕК, цитирана от Ройтерс. Агенцията изтъква, че това може да породи дебати на фона на трудните отношения на ЕС с Москва. Юнкер е бил поканен и планира да участва в Международния икономически форум в Санкт Петербург на 16 юни, посочи говорителката. Преди десет дни европейски представители заявиха, че не е известно дали Юнкер, който призова за по-добри отношения с Русия, ще приеме поканата на Кремъл, докато руски представители очакваха да я приеме, отбелязва Ройтерс.

Държавният глава на Руската федерация Владимир Путин и председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер ще проведат отделна среща в кулоарите на Петергурския икономически форум през юни. Това съобщи пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, предава TACC.
„Представяте ли си ситуация, в която Юнкер идва на форума и няма отделна среща (с президента на Руската федерация?)“, отговори Песков на въпрос дали е планирана отделна дискусия между Путин и Юнкер.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 905