EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Турците без визи в Шенген + подробности

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Турците без визи в Шенген + подробности

mail06:40 | 31.03.2016прегледи 1784 коментарикоментари 0


Гражданите на Турция от 1 юли ще могат да посещават шенгенската зона без да е нужно издаването на визи. Това каза в ефира на телевизия Нaberturk заместник-външният министър Наджи Кору, цитиран от агенция Фокус. „Най-късно от 1 юли вратите на 26 европейски държави ще се отворят за нашите граждани о пътуванията ще станат безвизови. Гражданите на Турция ще имат право на престой в „Шенген“ до 90 дни в рамките на веки 180-дневен период“, каза той. По думите му, всичките 72 изисквания на ЕС за преход към либерализация на визите трябва да бъдат изпълнени до 4 май. Кору пояснява, че остава да бъдат изпълнени още около 30 от условията на ЕС, а на 4 май Съветът на ЕС ще представи отчет за покриването на условията от Турция.

Народното събрание удължи работното си време до ратифицирането на споразумението между ЕС и Турция по отношение на бежанците. „За” гласуваха 65 народните представители, 7 бяха „против”, а 8 „въздържал се”. Ратифицирането на Общото споразумение за създаване на рамка за управлението и условията на Механизма за Турция в полза на бежанците и на сертификата за принос на Република България с приложения към него график на плащанията е трета точка в дневния ред на парламента.

В споразумението между ЕС и Турция за бежанците не е упомената България като външна граница на съюза, което значи, че връщането на бежанци не се отнася за страната ни. Това каза от ПГ на АБВ Георги Кючуков по отношение на ратифицирането на Общото споразумение за създаване на рамка за управлението и условията на Механизма за Турция в полза на бежанците и на сертификата за принос на Република България с приложения към него график на плащания. Той бе категоричен, че с това споразумение ЕС е развързала ръцете на Турция и е дала разрешение да върши всичко, което се върши в страната и не само в нея. „Ярък пример за това е, че след това споразумение турското правителство започна да държи сметка на Германия, за това какво се пише в страната”, каза във връзка с привикания германски посланик в Анкара във външното министерство на Турция, за да обясни сатиричното шоу в Германия, в което е осмиван турският президент Ердоган. „Създава се опасение, че това споразумение развързва ръцете на Турция. В това споразумение, никъде не се споменава България като външна граница т.е. връщането на бежанци, както е в Гърция не се отнася за страната ни”, посочи още той.

Със споразумението между ЕС и Анкара, Турция трябва да възпира създаването на нови миграционни маршрути. Това каза от вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева по отношение на ратифицирането на Общото споразумение за създаване на рамка за управлението и условията на Механизма за Турция в полза на бежанците и на сертификата за принос на Република България с приложения към него график на плащаният. Тя каза, че в споразумението става дума за бежанците и не се засягат отношенията, които ЕС и България имат с Турция. „Нито визовите либерализация, нито отворените глави по преговорите за членство на Турция в съюза. 72 са изискванията за визовата либеразация”, коментира Кунева. Вицепремиерът обясни, че е описан график със средствата и времевото им отпускане, както и изразходването. Кунева обясни, че към ЕК ще се създаде комитет, които да следи изразходването на средствата и ще предоставя отчет. „Вътре има комитет, в който нашата страна ще участва”, коментира още той. Вицепремиерът поясни, че в споразумението не е упомената нито една страна поименно. „България е спомената в точка шест където се казва, че Турция ще възпрепятства появата на нови миграционни потоци”, коментира още Меглена Кунева. Тя обясни, че всяка позиция относно външните работи и вътрешния ред са минавали на обсъждане през МС и официална позиция на България има на всяка стъпка. „Работя за това България да стане част от Шенген, министър-председателят каза, че според политически разговори, се надява до края на годината това да стане”, категорична бе тя.

България отпуска 11 494 129.99 лв на Турция за справяне с бежанците по линия на споразумението между Анкара и ЕС, стана ясно още от дебатите в парламента.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg