EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Турско село развива златодобив

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Турско село развива златодобив

mail07:35 | 27.01.2023прегледи 1066 коментарикоментари 0


През 2020 година в окръг Биледжик, Северозападна Турция, бе открито находище от 3,5 милиона унции /109 тона/ злато в минна зона, собственост на Гюбреташ, дъщерна фирма на Таръм Креди Кооператифи (Кооперация за земеделски кредити).

Резервите са на стойност 6,5 млрд. долара. Усилено започна изграждането на съоръженията за експлоатация и обработка на златното находище.

Предвижда се официалното откриването на съоръженията да стане в петък, 27 януари т.г., информира Анадолската агенция. Първото златно кюлче ще бъде излято от турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

Кметът на село Сърходжа, където се намира рудникът със златната жила, Ерхан Куюджу посочи, че местното население с радост и надежди очаква новите съоръжения да заработят.

“Очакваме, че ще се осигури по-широка трудова заетост. Много млади хора вече започнаха работа, предстои да бъдат приети още. Пожеланието ни е това да даде принос за икономиката на страната“, заяви той.

“Селото ни отстои на 2 км от областния център. Очаквам, че много хора ще придойдат в нашия окръг, за да работят в новите съоръжения, нищо чудно от 12 хиляди души население в момента след някоя и друга година да достигнем 50 000. А това ще предизвика развитие на инфраструктурата и възраждане на социалния живот на хората тук", казва един местен жител.
 
 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg