EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Турският референдум с нарушения

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Турският референдум с нарушения

mail21:55 | 17.04.2017прегледи 738 коментарикоментари 0


Референдумът в Турция не съответства на стандартите на Съвета на Европа, заяви днес ръководителят на делегацията наблюдатели от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ), предаде Ройтерс.
Ръководителят Чезар Флорин Преда говори на пресконференция в Анкара, след като вчера 51,4 на сто от турците гласуваха с "да" на референдума за увеличаване на пълномощията на президента.
В пресконференцията участва и Тана де Дзулуета, ръководителка на мисията наблюдатели на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), която заяви, че турският референдум не отговаря на международните стандарти.
Тана де Дзулуета посочи, че решението на Висшата избирателна комисия да приеме за валидни бюлетини, които не са подпечатани от официалните представители, е в разрез с мерките срещу измамите.

Основната опозиционна партия в Турция - Народнорепубликанската /НРП/, призова Висшата избирателна комисия за анулиране на вчерашния референдум, който одобрява предложение за разширяване на президентските правомощия, предаде Асошиейтед прес.
Заместник-председателят на НРП Бюлент Тезджан посочи различни нередности по време на вчерашния референдум и заяви, че "единственият начин да се сложи край на дискусиите за легитимността на вота и да се успокоят хората е Висшата избирателна комисия да анулира вота".
Партията заяви, че ще оспори резултатите от референдума, на който според неокончателни резултати малко над 51 процента са подкрепили конституционните промени.
Тезджан заяви пред журналисти в Анкара днес, че първоначално преброяването на гласовете се извършвало тайно в няколко полицейски участъци. Той добави, че на наблюдателите не им е било позволено да наблюдават процедурата в продължение на най-малко един час, докато партията не подала жалба.
Опозиционният политик каза също, че безпрецедентното решение на турската избирателна комисия да приема за валидни и бюлетини, които нямат официален печат, е взето след оплакване на официален представител на управляващата партия.
"То беше приложено в момента, в който беше почувствано, че гласовете "не" водят пред гласовете "да", посочи Тезджан.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4099