EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

"Турски поток" през България или Гърция?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

"Турски поток" през България или Гърция?

mail09:45 | 23.05.2017прегледи 1178 коментарикоментари 0


Руската федерация води преговори с България и Гърция за входна точка на газопровода „Турски поток“ в Европа, като има възможност за включване на други страни към него, но реализацията на плановете на територията на ЕС зависи от решенията на европейските лидери. Това заяви пред журналисти руският министър-председател Дмитрий Медведев, предава агенция РИА Новости. Медведев припомни, че вече протича полагане на подводната част на газопровода, чиято дължина е почти хиляда километра. След това започва работа по сухопътната част с дължина 200 км на територията на Турция.

Русия води преговори с България и други държави от Европа, за да се определи точката, където ще влиза второто трасе на „Турски поток“. Това заяви пред журналисти в Истанбул руският премиер Дмитрий Медведев. Той добави, че решаващ фактор в развитието на проекта е икономиката , а не политиката. Руският премиер напомни, че планираното второ трасе на „Турски поток“ предвижда снабдяването с газ на европейските държави. “Сега ние в рамките на преговорите, които се водят с редица европейски държави, определяме къде е най-добре да бъде точката на входа в Европа“, изтъкна Дмитрий Медведев. По думите му „има различни предложения, преговори се провеждат с редица европейски държави, това е и Гърция, и България, така че (по-нататъшното) развитие може да бъде разнопосочно". „При вземането на решение по този въпрос трябва да бъдат анализирани преди всичко икономическите фактори, защото газопроводът не е политически проект, той е изцяло икономически проект“, добави още Дмитрий Медведев. След като бъде определена точката на влизане на тръбопровода в Европа, „ще може да се включат и възможностите на други европейски държави“, каза още премиерът. Той отново подчерта, че в крайна сметка „реализирането на тези планове на територията на европейския континент, в страните от Европейския съюз зависи от решенията, които ще бъдат взети от европейските държави. Ние не желаем никому да се натрапваме, ние изхождаме от съображението, че това е интересен и взаимноизгоден проект и по него трябва да се вземат необходимите решения“, отбеляза руският премиер. По думите му „въз основа на тези фактори продължават консултациите кои държави може да вземат участие в реализацията на доставките в рамките на второто трасе на газопровода „Турски поток“.

По-рано министърът на енергетиката Александър Новак каза, че преговорите с България по "Турски поток" още не са започнали, в момента става дума за избор на маршрут по територията на Турция. "За момента преговорите не са официализирани. Става дума за маршрута за Турция, не за морския участък с България, а от страна на Турция", заяви министърът, цитиран от ТАСС.

Проектът "Турски поток" бе обявен от руския президент Владимир Путин на 1 декември 2014 г. в Анкара. Но неговата реализация се забави заради обтегнатите руско-турски отношения след сваления руски боен самолет през ноември 2015 г. След възстановяването на руско-турския диалог последва и възстановяване на отношенията в сферата на енергетиката. Газопроводът ще заработи през 2019 г. Това съвпада с намеренията на "Газпром" да се откаже от транзита през Украйна. През Украйна минават количествата руски газ за България, както и "синьото гориво", което страната ни транзитира за Турция, Гърция и Македония. Първоначално "Турски поток" предвиждаше да бъде с капацитет 63 милиарда куб.м., но след това бе намален наполовина. За момента се планира до турския бряг за достигнат две тръби. Всяка от тях с капацитет от 15,75 милиарда куб.м. Количеството от първата тръба ще бъде достатъчно, за да покрие нуждите на самата Турция от газ. Това е "синьото гориво", което тя получава в момента от Русия през България. Все още не е ясно останалите 15,75 милиарда куб.м. газ накъде ще потеглят. Дали през България, или през Гърция за Италия. България


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg