EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Турската лира се възстанови

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Турската лира се възстанови

mail11:15 | 18.07.2016прегледи 765 коментарикоментари 0


Турската лира поскъпва с 2% спрямо щатския долар, парирай част от солидния си спад в края на петъчната търговия, който беше факт след опита за военен преврат в нашата съседка.

Опитът на част от военните да поемат властта в Турция провокира рязка обезценка на местната валута в петък вечерта, като "зелените пари" поскъпнаха с близо 5% към 3,0453 лири, достигайки най-високо ниво от януари. Това беше най-драматични еднодневен спад на турската лира от октомври 2008-а година, когато стартира глобалната финансова и икономическа криза.

След като през уикенда обаче беше потушен неуспешния военен преврат срещу турския президент Ердоган, лирата започна да възстановява част от своите позиции, като през днешната търговия щатският долар се понижава с 2,1% към 2,9356 лири, но все още остава далеч над дъното от петък сутринта около 2,8737 нивото.

Вицепремиерът на южната ни съседка Мехмет Шимшек заяви преди малко, че не е необходимо да има паника, като днес финансовите пазари в страната ще функционират по "здравословен начин". Той подчерта, че централната банка на страната, финансовото министерство и целият икономически мениджмънт предприемат всички необходими мерки. Макроикономическите фундаменти са силни. Турция премина през краткосрочен кошмар. Ние сме в контакт с международните инвеститори в страната, обяви Шимшек. В същото време Турската централна банка (ТЦБ) заяви, че ще осигури банките в страната с необходимата неограничен парична ликвидност, като лихвата на предоставяните ежедневни ликвидни облекчения ще бъде фиксирана в нулата.

ТЦБ посочи, че ще позволи на банките да представят техните депозити в чуждестранна валута като обезпечение без каквото и да е по размер ограничение за осигуряване на нужната им ликвидност в турски лири. Тя също така отбеляза, че сегашният депозитен лимит от около 50 млрд. щатски долара може да бъде увеличен и условия за неговото използване (за обезпечение и други разходи) могат да бъдат подобрени, ако се сметне за необходимо.

Централната банка подчерта, че всичките пазари и системи (електронните системи за разплащане и сетълмент) ще бъдат оставени отворени до окончателното приключване на съответните сделки.

ТЦБ също така заяви, че ще следи внимателно дълбочината на пазара и цените и обяви, че ако се сметне за необходимо, ще бъдат взети всички мерки, за да осигури финансова стабилност.БНР


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg