EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Турската лира отново под натиск

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Турската лира отново под натиск

mail14:08 | 17.08.2018прегледи 805 коментарикоментари 0


След като през последните три-четири дни турската лира стабилизира курса си към щатския долар, в петък тя отново се оказа под нов натиск от продажби, връщайки се обратно на психологическото ниво от 6 лири за един щатски долара, показват данни от форекс пазара. Подновените заплахи от Тръмп към Турция и серията слаби икономически данни за турската икономика доведоха до нови инвеститорски притеснения около турската валутна криза. Новият спад при лирата се дължи отчасти и на притеснения около кредитния рейтинг на Турция, в края на деня се очаква агенция "Стандард енд Пуърс"  да направи преглед на суверенния рейтинг на страната.

Трябва също така да се има предвид, че турските финансови пазари ще бъдат затворени от обяд в понеделник (21-ви август) до края на следващата седмица (до 25-и август включително) за мюсюлманския празник Курбан байрам.

Всички това доведе до драматично поскъпване на щатския долар с повече от 7% само в рамките на  днешната търговия обратно над психологическата бариера от 6 лири към двудневен връх около 6,3300 нивото.

Потребителското доверие в Турция отслабна през август до най-ниско ниво от началото на годината, показват данни на турския Национален статистически институт.

Индексът на доверието на потребителите се понижи през август до 68,3 млрд. долара от 73,1 млрд. евро през юли, отчитайки най-слабо ниво от декември 2017-а година.

Влошаване спрямо предишния месец бележат всички отделни компоненти на индекса, като индексът, измерващ очакванията на домакинствата за тяхното финансово състояние, спадна през август до 85,5 пункта спрямо 92,0 през юли. Понижение до 88,3 от 96,3 пункта отчита и индексът, определящ очакванията за обща икономическа ситуация в страната.

Индексът, измерващ очакванията на турските граждани за безработицата в страната обаче се понижи до 74,1 от 76,9 пункта, докато индексът, определящ способността за спестовност на домакинствата, се понижи през август до 25,3 пункта от 27,1 пункта през юли.

Ден по-рано Националната статистика на страната отчете и рязко забавяне на растежа на турското индустриално производство през юни до най-ниско ниво от година и половина насам.

Индустриалното производство се сви през юни с цели 2% спрямо месец май и нарасна на годишна база с едва 3,2% след повишение с 6,5% месец по-рано, като това е най-слабия растеж от декември 2015-а година насам.

Растежът на промишленото производство пък се забави до 2,9% от 6,7%, отбелязвайки най-слабо повишение от декември 2016-а година.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg