EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Туркменистан има газ за "Набуко"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Туркменистан има газ за "Набуко"

mail12:00 | 14.09.2009прегледи 440 коментарикоментари 0


Туркменистанският президент Гурбангули Бердимухамедов увери,че страната му разполага с достатъчно резерви от природен газ, за да снабдява газопровода "Набуко", чиято цел е да намали зависимостта на Запада от руските доставки на "синьо гориво", предаде Асошиейтед прес.
Това стана ден преди на планирано посещение в централноазиатската бивша съветска република да пристигне руският президент Дмитрий Медведев.
"Подчертавам това: Туркменистан има достатъчно запаси от природен газ, дори за участие в такъв голям проект като "Набуко", каза Бердимухамедов.
Туркменистанският президент потвърди ангажимента си да разнообрази трасетата, по които страната му изнася "синьо гориво", като спомена Индия и Пакистан като потенциални бъдещи пазари.
"Набуко" е замислен да доставя природен газ на Европа от Каспийския регион през Кавказ, като заобикаля Русия. Проектът е подкрепян от Европейския съюз и Съединените щати, но е заплашен от конкурентни трасета, предложени от Москва.
Туркменистан е най-големият производител на газ сред страните от бившия Съветски съюз след Русия. Москва контролира по-голямата част от износа на "синьо гориво" на  централноазиатската държава след разпадането на СССР през 1991 година.
Доставките на газ от Туркменистан за Русия обаче бяха прекъснати през април тази година след експлозия на тръбопровод, за която Ашхабад обвинява руския държавен монополист в сектора Газпром. Газопроводът бе поправен, но по него все още не е потекъл газ.
Предстоящото утре посещение в Туркменистан на руския президент Дмитрий Медведев засили спекулациите, че двете страни са на път да постигнат пробив за решаване на спора.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg